Már régóta hivatalos, hogy a MINI rövidesen bemutatja történelmének első szériagyártású tisztán elektromos modelljét, a ‘sima’ háromajtós kivitelre épülő Cooper SE kivitelt (de a pontos típusnév még nem megerősített). És már azt is tudjuk, hogy a BMW kezében lévő brit gyártó három héten belül, július 9-én fogja lerántani a leplet újdonságáról. Az idei debütálás nem véletlen: most van a MINI 60. évfordulója és a gyáriak az elektromos MINI-vel ünnepelnék meg egy új korszak kezdetét.

A MINI a napokban kiadott egy ízelítő videót, amiben (a bekezdés alatt) már álcázatlanul is megcsodálható a szürke fényezésű, sárga tetővel ellátott Cooper. Magyarul "szenvedéllyel töltve" a kedvcsináló kisfilm jelmondata, ami egyszerre utal a MINI egyedi, stílusos világára és az elektromos hajtásláncra. Nem kérdés, hogy épeszű árazás esetén szép sikerekre számíthat a MINI elektromos kisautója, amihez tökéletesen passzol a nagyvárosi környezet, persze a vásárlók teljes öröméhez jó lenne egy ötajtós modellváltozat bemutatása is az elektromos MINI-ből, amire idővel vélhetően szintén sor kerül. Az alábbi ízelítő videó alatt korábbi cikkünket felidézve bővebben is olvashatnak a kisautóról, persze a végleges adatokra csak július 9-én derül fény.

A MINI nem aprózza el a dolgot, és a tervek szerint egy igazi kis méregzsákot mutat be első elektromos autójaként. Az idén bemutatkozó Cooper S E az európai piac egyik első villanyos sportmodellje lesz. A modell alapjait a háromajtós MINI adja, amelynek UKL platformját úgy alakították át a tervezők, hogy megbirkózzon a feladattal.

Teljesen álcázatlanul bukott le a MINI idén debütáló első elektromos autója

Minden más hozzávaló ott van házon belül, mivel információink szerint az újdonság a BMW i3s hajtásláncát örökli. Így 184 lóerőre és 270 Nm nyomatékra számíthatunk, igaz, a hagyományos anyaghasználat miatt a tömeg nagyobb lesz, mint a BMW elektromos kisautója esetében, illetve a hajtás nem hátul, hanem elöl lesz.

Az akkucsomag szintén az aktuális i3-ból érkezhet, ami azt jelentené, hogy egy 44,2 kWh-s (120 Ah-s) lítium-ionos energiatároló gondoskodna a tisztességes hatótávról, ami számszerűsítve 250 és 300 km közé várható a friss WLTP ciklus szerint. A 0-100 km/h-s sprintidő 7 másodperc körül várható, az autó végsebessége pedig 150-160 km/h körül lesz.

Rövidesen hivatalosan is bemutatkozik az első elektromos MINI – állítólag a BMW i3(s?) hajtásláncával

Az első elektromos MINI a márka 60. születésnapjára készül el, amely idén van, tehát már a premierre sem sokat kell várni. Az árakról még korai nyilatkozni, de a BMW i3-nál jobb árazásra számíthatunk, vagyis kiindulásként úgy bő 10 millióval számolhatunk, amelyet 1,5 milliós állami kedvezmény ‘javít fel’ – tehát várhatóan 10 millió forint alatt beülhetünk az elektromos MINI-be.