Címkék: Ford szimulátor

Írta: Administrator   
2018. december 07. péntek, 20:09

 

Nem ritkaság, hogy valakit lebeszélnek a barátai a vezetésről, ha egy végigbulizott éjszaka után autóba akar ülni. De mi van akkor, ha az illető egyáltalán nem ittas, hanem egyszerűen csak fáradt egy nehéz nap után? 

 

 

A közúti balesetek egyötöde egyértelműen a fáradtságra vezethető vissza, és a szakértők szerint ha valaki 18 óránál hosszabb ideig marad ébren, akkor a képességei hasonlóképpen csökkennek, mint ha a véralkoholszintje magasabb lenne a legtöbb országban megengedett határnál.

Éppen ezért a Ford megalkotta az ‘Alvás öltözéket’, amelynek viselői megtapasztalhatják, milyen mértékben rontja az autóvezető figyelmét a fáradtság. A fiatal korosztályok elsődleges halálozási oka a közlekedési baleset, és a vállalat ezentúl az új öltözéket is felveszi a 17-24 éves autóvezetők Driving Skills for Life (DSFL) képzési programjának eszköztárába.
“Aki fáradtan autózik, az úgy vezet, mint egy zombi; veszélyt jelent önmagára, utasaira és minden más közlekedőre,” jelentette ki Dr Gundolf Meyer‑Hentschel, a Meyer‑Hentschel Intézet vezérigazgatója, aki szintén részt vett az ‘Alvás öltözék’ kifejlesztésében. “A fiatal felnőttek gyakran szándékosan kerülnek alváshiányos állapotba, túl hosszú ébrenlétre kényszerítve magukat a pörgős társasági élet, a túlfeszített munka vagy az iskolai vizsgák miatt.”

Az öltözék fontos része egy speciális szemüveg, ami szélsőséges kimerültséget szimulál, beleértve a mikroalvást is, ami már a fáradt test kontrollálhatatlan állapotát jelenti. A mikroalvás miatt az autóvezető akár 10 másodpercen vagy még hosszabb időn át is vakon vezet (bár a szeme nyitva van), és ennyi idő alatt az autó több száz métert is megtehet. Az autós később egyáltalán nem emlékszik arra, mi is történt körülötte ezalatt.

Az okostelefonos alkalmazással összekapcsolt szemüveg beállítható arra, hogy szimulálja, ahogyan az agy kikapcsol, és az autós gyakorlatilag semmit sem lát maga előtt egy fél másodpercig, majd ez az idő fokozatosan növelhető 10 másodpercre. Mindeközben a vezető egy speciális sapkát, mellényt, valamint kar- és lábsúlyokat visel, hogy az összesen 18 kilogrammos öltözék segítségével minden szempontból átérezhesse az ‘ólmos’ fáradtságot. Az USA-ban a legtöbb, elalvásból származó karambolt 25 évnél fiatalabb autóvezetők okozzák.

“Szerettük volna felhívni a figyelmet arra, milyen veszélyes álmosan vezetni, és az ‘Alvás öltözék’ tökéletes eszköz ennek bemutatására,” mondta el Jim Graham, a DSFL menedzsere. „Sokan nagyon hálásak, amikor egy buliban valamelyik barátjuk vagy rokonuk elvállalja, hogy ő vezet majd hazafelé. Ám pusztán az, hogy ezek az emberek nem fogyasztottak alkoholt, nem jelenti azt, hogy biztonságosan fognak vezetni, hiszen előfordulhat, hogy ők is ébren voltak egész éjjel.”

Szóval mitévők legyünk, ha úgy érezzük, hogy túl fáradtak vagyunk a vezetéshez? Dr Gundolf Meyer-Hentschel a következő lépéseket javasolja:

Álljunk félre, amíg még biztonságosan megtehetjük
Igyunk egy koffeintartalmú italt, és szundítsunk 20 percet
Ha felfrissülve ébredünk, már folytathatjuk is az utat. (Ha mégsem, akkor ideje más megoldást keresni a hazajutáshoz.)

 

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER