Ezrek emlékeztek Gdańsk történelmi belvárosában a meggyilkolt polgármesterre – szívszorító fotók

gdańsk,polgármester,gdansk,merénylet,gyilkosság,gyász Forrás: Getty Images
Az 53 éves Paweł Adamowiczot vasárnap késelte meg egy büntetett előéletű és mentális betegséggel diagnosztizált fiatalember. A polgármester hétfőn belehalt a sérüléseibe.

Tízezrek gyűltek össze Lengyelország több városának főterein, hogy megemlékezzenek Paweł Adamowiczról. A gdański polgármestert mellkason szúrták egy jótékonysági rendezvényen vasárnap este.

gdańsk,polgármester,gyilkosság,merénylet,gyász
Forrás: Facebook

Gdańskban is több ezer ember emlékezett meg a főtéren, a városháza előtt, amely az elhunyt polgármester munkahelyeként szolgált. Az Európai Tanács*** elnöke, Donald Tusk, aki maga is Gdańskban született és régi barátja Adamovicznak, ezt mondta: „Drága Paweł, egy ilyen tragikus pillanatig kellett várnod, hogy lásd, mennyi barátod van itt Gdańskban.”

Olyan jó hangulatban ünnepeltünk ezen az esten, ahol gyerekek és idősek számára gyűjtöttünk pénzt, egy olyan rendezvényen, amelynek az lett volna a feladata, hogy összekösse az embereket – és erre valaki felbukkan a tömegből egy késsel
– idézi fel a történteket egy helyi építészmérnök, könnyeivel küszködve.

Adamoviczot több mint ötórás műtét során sem sikerült megmenteni. „Nem volt esélyünk nyerni” – mondta a lengyel egészségügyi miniszter, Łukasz Szumowski.

Nézd meg a fotókat a Lengyelországban megemlékező tömegről:

fotók: Getty Images