fogápolás
#Betegségek

Fogkefe: cseréld rendszeresen!

2021.05.07.
1 perces olvasási idő

A fogkeféd koszosabb lehet, mint gondolnád, ezért nem árt tudni, mikor kell lecserélned azt! Egy átlagos ember fogkeféjén rengeteg baktérium megtelepszik - akár 100 millió is, beleértve az E. coli-t, amely hasmenést okozhat.

Az emberi szájban is nap mint nap mikroorganizmusok százai telepszenek meg, így hát a szánk egyébként sem számít baktériummentesnek, a fogkefén lévő baktériumok alapvetően a szánkból származnak. A probléma akkor kezdődik, ha a szájban felborul ezeknek a baktériumoknak az egyensúlya. Fontos viszont emlékezni arra, hogy azok a baktériumok, amelyeket eltávolítasz a szádból fogmosás során, a fogkeféden telepednek meg.

Kaphatsz el betegségeket a fogkefédről?

Nagy valószínűséggel nem. Függetlenül attól, hogy mennyi baktériumot vittél be a fogkefédről a szádba, az emberi szervezetnek megvan az a tulajdonsága, hogy megvédi magát a káros baktériumok ellen, ezért nem valószínű, hogy fogmosás során betegségeket kaphatunk el. Viszont nem árt vigyázni, hiszen nem tudhatjuk, hogy mely baktériumok válhatnak fertőzések okozójává, ezért bizonyos időközönként le kell cserélnünk a fogkefénket.

Tartsd megfelelő helyen a fogkeféd

A fürdőszobák többsége kis méretű, és sok lakásban közel van a WC a mosdóhoz, ahol a fogkefénket tartjuk. A WC minden egyes leöblítésével rengeteg baktérium szóródik szét a levegőben. Valószínűleg azt szeretnénk legkevésbé, hogy ezek a baktériumok a fogkefénkre, és onnan a szánkba kerüljenek. Kutatók ezért azt javasolják, hogy fogkefénket a lehető legtávolabb tartsuk az illemhelytől. Fogmosás előtt mossunk kezet, hiszen a kezünkről is kerülhetnek baktériumok a fogkefére.

Fogkefe tárolási tippek

Ha sikeresen eltávolítottad a fogkefédet a WC közeléből, íme, még néhány tanács a higiénikusabb fogmosás érdekében.

  • Tartsd tisztán! A fogkefédet használata után mindig mosd le bő csapvízzel, hogy a lehető legtöbb baktérium lekerüljön róla.
  • Tartsd szárazon! A baktériumok kedvelik a nedves, nyirkos környezetet, ezért gondoskodj arról, hogy a fogkeféd megfelelő mértékben ki tudjon száradni a használatok között! Lehetőleg ne használj fogkefe-tokokat, hiszen zárt helyen a fogkefénk nem tud megfelelően kiszáradni.
  • Állítva tárold! A fogkefédet lehetőleg mindig álló helyzetben tárold, ne pedig fekvő helyzetben!
  • Csak a tiéd! Nem számít, hogy milyen közeli kapcsolatban állsz a családtagjaiddal, a társaddal, akkor se használd az ő fogkeféjüket!
  • Ne tárold a fogkeféd olyan helyen, ahol mások is tartják a fogkeféjüket, hiszen a rajtuk lévő baktériumok így könnyen "lakóhelyet" cserélhetnek!

(KamaszPanasz - G.V.)