torokfájás
#Betegségek

Torokfájás? A természet kincsei is segíthetnek!

2021.02.02.
1 perces olvasási idő

Ha megtörtént a baj, és úgy érzed, hogy beteg leszel, kapar a torkod, akkor se nyúlj rögtön a gyógyszeres fiókba! Rengeteg olyan természetes megoldás van körülötted, amiről talán nem is gondoltad, hogy valójában gyógyír lehet. A KamaszPanasz most összegyűjtött neked néhányat.

Cayenne bors

A Magyarországon is egyre jobban ismert, piros színű borsféle remekül gyógyítja a torokpanaszaidat. Hogyan? Egy kis adag borsot szórj egy pohár forró vízbe. Hagyd egy kicsit elvegyülni, majd gargarizálj vele, ezt pedig 15-20 percenként ismételd meg. Mivel a bors könnyen irritálhatja az ajkaid, kend be őket gargarizálás előtt némi ajakápolóval. A borsban található hatóanyagok csillapítják a köhögést, így nem fogsz fulladni és könnyebben lélegezhetsz.

Almaecet mézzel

Nem a legkellemesebb ízű valami, de nagyon hatásos. Bármelyik élelmiszerbolt polcán megtalálható. Készíts belőle teát: nem kell más hozzá, mint egy bögre forró víz, citrom, méz, illetve 1 evőkanál almaecet. Szórhatsz bele egy kis Cayenne borsot is. Igaz, hogy nem ez lesz életed koktélja, de mindenképpen hatásos.

Méz

Sós víz

Az egyik leggyorsabb megoldás torokfájásra egy pohár sós víz. Gargarizálj a sós mixszel és garantáltan elmúlik a kaparó érzés. Kell hozzá egy mokkáspohárnyi meleg vagy felforralt víz, valamint 2-3 kávéskanálnyi só. Gargarizálj, majd 10-15 percenként ismételd meg.

Édesgyökér

Az édesgyökér rengeteg mindent gyógyít. Ha allergiás vagy, vagy fáj a fejed, ez a konyhakertben is könnyen eléldegélő növény nagy segítségedre lehet. Gyulladáscsökkentő hatása miatt nagyon népszerű a torokfájás ellen, hiszen a fájdalmat is csökkenti, illetve a torok pirosságát is elmulasztja.

Készíts édesgyökérből gargarizáló folyadékot vagy teát (akár a boltban is megveheted a natúr tea változatát), és szabadulj meg könnyen a torokfájástól!

Még számos népi gyógymód létezik a torokfájás gyógyítására. Ha legközelebb fáj a torkod, ne rohanj rögtön a patikába, inkább hívd fel a nagyidat és kérdezd meg tőle, hogy az ő gyermekkorában milyen módszerekkel gyógyították a fájó torkot!

Betegségmentes napokat kívánunk!

(KamaszPanasz - Gy. R. - greenlivingideas.com)