zaj
#Testi problémák

Miért cseng a füled?

2022.12.04.
3 perces olvasási idő

Te is tapasztaltad már, hogy egy-egy buli, koncert vagy hangos zenehallgatás után cseng a füled? Ezt az állapotot tinnitusnak hívják, és általában egészen addig tart, míg a füled újra hozzá nem szokik a normális hangerőhöz. Ha gyakran cseng a füled vagy sokszor kell kiabálnod ahhoz, hogy meghalljanak, az azt jelenti, hogy túl zajos környezetben élsz.

Noha a tinik tökéletesen tisztában vannak a hangos zenehallgatás veszélyeivel, eszükbe sem jut halkítani az iPodjukon. Sőt, a legtöbbjük teljes hangerővel hallgatja azt és nem is tervezi, hogy változtasson ezen a szokásán. Általában úgy vélik, kicsi az esély arra, hogy pont ők szenvedjenek halláskárosodást.

Csak mértékkel

FülcsengésA halláskárosodásra utaló első jelek egyike, mikor azt veszed észre, hogy egyre gyakrabban cseng a füled, vagy úgy érzed zúg, bedugult. Természetesen mindez nem azt jelenti, hogy ne menj koncertekre, vagy időnként ne hangosíthatnád fel a zenegéped. Ám tudnod kell, hogy ha rendszeresen túl nagy zajnak vagy kitéve, az halláskárosodáshoz vezethet.

A zajártalom miatti halláskárosodás vezető kiváltója a kamaszoknál az MP3 lejátszó, illetve az iPod. Emellett a videójátékok, a TV, a (házi)mozi, és a közlekedés okozta zaj is hozzájárul a betegség kialakulásához. Mindezek hatására az emberek ma már sokkal hamarabb lesznek nagyothallók, mint 30 évvel ezelőtt. A zajártalom csökkentése azért is nagyon fontos, mert ezenkívül kamaszkorban egyéb tényezők is kiválthatják a halláskárosodást, melyek jelentős része ellen sajnos nem lehet védekezni.

Mi okozhat még hallásveszteséget?

A leggyakoribb kiváltó tényező a gennyes középfülgyulladás. A fülgyulladások hatására a fülváladék vagy genny termelése fokozódik a dobhártya mögött, ami elzárja a hangok útját. Még abban az esetben is, ha a gyulladás javul, a váladék a középfülben maradhat akár még hónapokig, mely nehezíti a hallást.

Ám ez a váladék általában csak átmenetileg van jelen, és ha sikerül tőle megszabadulni (gyógyszeres kezeléssel, vagy magától elmúlik), a hallás élessége visszaáll. Egyéb füljáratokat blokkoló anyagok, mint idegen tárgy, túlzott mennyiségű fülzsír, vagy folyadék, melyek hideg vagy allergia hatására termelődnek, szintén átmeneti halláskárosodást okozhatnak.

Halláskárosodással jár az is, ha a fül fontos részei, a dobhártya, füljáratok, vagy a középfülben található üllő/kalapács/kengyel csontocskák sérülnek. Például a dobhártyán lévő szakadás befolyásolja annak vibrálási képességét. Ilyen sérülést könnyen szerezhetsz a fültisztító pálca túl mélyre dugásával, vagy hirtelen nagy zajjal, fejsérüléssel, hirtelen légnyomásváltozással, esetleg gyakran visszatérő fülfertőzéssel.

Bizonyos betegségek, mint a mumpsz, bárányhimlő, agytumor vagy ismétlődő fülgyulladás szintén okozhatnak halláskárosodást. Egyes antibiotikumok vagy kemoterápiás gyógyszerek szintén kiválthatják a betegséget. A túl hangos zaj károsíthatja a fülben található kis szőrszálakat, melyek ezután nem tudják a hangot olyan hatékonyan szállítani, mint azelőtt.

Tünetek, melyekkel mihamarabb keresd fel az orvost

  • Úgy érzed, a körülötted lévők motyognak, vagy nem érted tisztán a beszédüket.
  • Gyakran kell megkérned másokat, hogy ismételjék el, amit mondtak.
  • A családtagjaid, barátaid gyakran említik, hogy nem jól hallasz.
  • Nem nevetsz a vicceken, mert nagy részéről lemaradtál.
  • A többiektől kell megkérdezned, mit is mondott a tanár.
  • Ha a többiek figyelmeztetnek, hogy túl hangosan TV-zel vagy hallgatsz zenét.
  • Nem hallod az ajtócsengőt vagy a telefont.

Az orvos minden bizonnyal a vizsgálat mellett egy hallásvizsgálatot fog elvégezni veled, hogy pontos diagnózist állapíthasson meg.

Terápia

A halláskárosodás kezelése annak kiváltó okától függ. Tartalmazhat fülátmosást az abban lévő fülzsír és szennyeződések eltávolítására, vagy állhat valamilyen fertőzés kezeléséből is. Ha a fülben valamilyen sérülés következett be, akkor lehetséges a műtéttel való helyreállítás is. Azonban ha a halláskárosodás idegi eredetű, hallókészülék használata javasolt.

Különböző hallókészülékek léteznek. Vannak olyanok, amiket a fülön kívül kell elhelyezni, ám léteznek a fülbe helyezhető, kis füldugóra hasonlító készülékek is. Használatuk megtanulása időt igényel, hiszen neked kell kitapasztalnod, mikor, milyen hangosításra van szükséged.

A halláskárosodás megelőzése

Noha sok olyan tényező kiválthatja a halláskárosodást, ami ellen nem tudsz védekezni, fontos, hogy tudd, a téged ért zajártalom ellen tehetsz lépéseket! A zaj nagyságát decibelekben határozzuk meg, s a 80 decibel feletti zaj már ártalmas. Ide tartozik a hangos zene, sziréna és zajos munkaeszközök.

  • Halkíts a zenén, TV-n, és iPod-on, különösen, ha fejhallgatóval hallgatod azokat!
  • Ha koncertre, autó- vagy motorversenyre mész, használj füldugót!
  • Mihamarabb menj orvoshoz, ha úgy érzed, baj van a hallásoddal!

(KamaszPanasz)