A megfélemlítés és a nyomásgyakorlás miatt mondanak fel a hódmezővásárhelyi városházán

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely
Márki-Zay Péter, a sánta kutya
Vágólapra másolva!
Bizottság vizsgálta ki a hódmezővásárhelyi városházán a februári időközi választást követően történt elbocsátásokat, a testület jelentését a közgyűlés mai ülésén fogadták el. Egyesek szerint Márki-Zay Péter polgármester önkénye miatt 50-es évekbeli hangulat uralkodik a kisvárosban.
Vágólapra másolva!

Megdöbbentő dolgok derültek ki arról, hogy miért mondott fel több tucat ember a hódmezővásárhelyi önkormányzatnál.

Kovács László (Fidesz-KDNP), az eseti interpellációs bizottság elnöke elmondta, a februári időközi polgármester-választás és május vége között

összesen 33 köztisztviselő távozott az önkormányzati hivatalból.

A testület – az adatvédelmi szabályok betartásával – megkereste a polgármesteri hivatal korábbi munkatársait, akik közül huszonketten válaszoltak a bizottság kérdéseire írásban vagy személyesen.

A válaszokból kiderült, hogy a két vezető tisztségviselő – a címzetes főjegyző és az aljegyző – távozását követően az új polgármester,

Márki-Zay Péter nyomást gyakorolt a dolgozókra, annak érdekében, hogy a hivatal és az önkormányzat korábbi irányítóira terhelő információkat találjon.

Ráadásul Márki-Zay a köztisztviselőkkel folytatott beszélgetéseket rögzítette – alkalmanként az érintettek tudtával, de volt, hogy a beleegyezésük nélkül.

Márki-Zay Péter Forrás: Origo

Kovács László kifejtette, volt olyan, aki úgy fogalmazott, hogy

ötvenes évekbeli hangulat alakult ki a városházán.

A megfélemlítések és a jelentős, az egyes esetekben akár 50 százalékot is elérő bércsökkentések miatt döntöttek úgy sokan, hogy távoznak – tudatta az elnök.

Márki-Zay Péter az időnként személyeskedésig fajuló vita során elismerte, hogy a jelentést nem olvasta végig,

de az írást „politikai fércműnek és hazugságáradatnak” nevezte.

A polgármester szerint a városházáról a dolgozók egy-két kivétellel közös megegyezéssel távoztak. Mint a jelentésből kiderült, ez hazugság, a bizottság jelentését a közgyűlés 8-5 arányban elfogadta.