Vágólapra másolva!
A női kosárlabda Euroliga 10. fordulójában a világsztárokkal teletűzdelt török Fenerbahce lép fel csütörtökön este 18 órától Sopronban. Ősszel Isztambulban csak három ponttal kapott ki a magyar bajnok, most viszont a soron következő két hazai EL-meccs meghatározhatja a csapat idei szereplését a legrangosabb európai kupasorozatban.

Nem is jöhetett volna rosszabbkor a múlt heti görögországi vereség a Sopronnak az Euroligában. A sérülésekkel bajlódó csapat az idény legrosszabb játékával kapott ki a csoportban addig nyeretlen Olimpiakosztól. Ha az a győzelem meglenne, most kicsit nyugodtabban várhatnánk a Fener elleni meccset.

Az őszi 3 pontos vereség miatt az sem mindegy, hogy hány ponttal tud nyerni a magyar csapat

(a 4 már tökéletes lenne), ugyanakkor látni kell, hogy a sérülések miatt megtizedelt sárga-zöld alakulat komoly gödörbe is kerülhet.

Ennek oka pedig az, hogy a B-csoport meglepetéscsapata, a TTT Riga szerdán Salamancában is nyerni tudott, ezzel pedig bejelentkezett a csoport második helyére. A Sopron - ha minden hazai meccsét megnyeri - elvileg nem tud kiesni a legjobb négyből, de a csoport negyedik helye itt gyakorlatilag mégis egyenlő a kieséssel, mert a negyeddöntőben az orosz Jekatyerinburg ellen kellene játszani. Arról nem beszélve, hogy a soron következő öt mérkőzés brutális terhelés alá vonja a magyar együttest. A hazai bajnokságban a Győr és a Szekszárd, az Euroligában a Fener, a spanyol Salamanca és az ororsz Kurszk következik.

Jelen állás szerint a csoportot veretlenül vezető orosz Kurszk mögött a Riga, a Fener és a Sopron küzd azért, hogy ebből a három együttesből senki se legyen negyedik.

Bármennyire is paradox a helyzet, egy ötödik helyezés is jobban megéri, mert az a csapat, amely ott végez, átkerül az Európa Kupa végjátékába, ahol újabb esélyt kap egy nemzetközi kupasikerre.

A Fener az elmúlt három meccsét megnyerte az Euroligában - ugyanezt elmondhatná a Sopron is, ha nem kapott volna ki Görögországban. A wbasket.hu arra is felhívja a figyelmet, hogy a Fener nevezett keretébe a tavaly novemberi mérkőzés óta bekerült a 190 cm magas, jó adottságokkal rendelkező Kiah Stokes, aki elsősorban Valerie Garnier edzőnő variációs lehetőségeit növeli magas posztokon. A játékukat tekintve pedig az évadot csúcsformában kezdő Anastasiya Verameyenka mellé a Hartley, Plum, Vaugh trió is felnőtt támadásban. A fehérorosz center még mindig 12.4 pont, 5.4 lepattanó, 2.1 gólpassz átlaggal rendelkezik. Mellette azonban Kelsey Plum 16.4 pont, 2.6 lepattanó, 3.2 gólpassz, az egykor Sopronban is megforduló Bria Hartley 15.2 pont, 2.8 lepattanó, 3.2 gólpassz, míg Kia Vaugh 8.1 pont, 5.8 lepattanó, 1.9 gólpassz átlaggal rendelkezik.

Pillanatkép az őszi Fener-Sopron mérkőzésről Isztambulból Forrás: FIBA

Emocionálisan is fontos meccs lesz ez mindkét együttesnek. 2018 márciusában ez a két csapat játszotta az EL-negyeddöntőt, a Sopron pedig úgy jutott a Final Fourba, hogy az első, hazai pályán megrendezett meccsét elbukta. Ám a második találkozón nyerni tudott Isztambulban, ezt követően pedig a mindent eldöntő harmadik mérkőzésen minden idők legjobb soproni játékával lemosta a pályáról a török szupercsapatot.

Akkor a teltháznyi közönség szinte belehajszolta a csapatot a győzelembe.

Valami hasonlóban reménykedünk most is. A csütörtöki mérkőzésről az Origo a helyszínről számol be.