Új magyarországi madárfajt, lazúrcinegét figyeltek meg a szegedi Fehér-tónál

Lazúrcinke
Vágólapra másolva!
Egy Magyarországon eddig nem bizonyított madárfajt, lazúrcinegét figyelt meg és fotózott le három madarász vasárnap reggel Sándorfalvánál – közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője.
Vágólapra másolva!

Orbán Zoltán elmondta, hogy megjelenését és viselkedését tekintve a lazúrcinege a Kárpát-medencében is gyakori kék cinegére hasonlít,

de farka hosszabb, a „sapkája” kék, a teste alsó része pedig fehér.

Ezért ez a világos megjelenésű madár már távolról is feltűnő.

A lazúrcinege alapvetően ázsiai elterjedésű faj, Magyarországhoz legközelebb

Fehéroroszország és Ukrajna határvidékén fészkel.

A hazai cinegékhez hasonlóan fészkelőterületén ez a madár is állandó, ritka kóborló példányai Európa-szerte feltűnnek, van megfigyelési adat a volt Jugoszlávia területéről is. Ezeknél a tiszta vérvonalú kóborlóknál

gyakrabban fordulnak elő kék cinege-lazúrcinege hibridek.

Ezek rendszertani besorolása többször is változott, Pleske-cinege néven hol önálló fajként, hol alfajként szerepelt. Magyarországon eddig legalább három ilyen madarat láttak, legutóbb a mostani megfigyelési helyhez közel, a Fehér-tavi Ornitológiai Tábor egyik hálójában 2008. november 6-án.

A lazúrcinege-megfigyeléssel

418-ra emelkedett Magyarország madárfajainak száma,

ami az Európában eddig előfordult 780 körüli madárfajszámot, az ország földrajzi elhelyezkedését és méretét figyelembe véve igen jónak számít.

Észak-európai megfigyelések alapján a lazúrcinege sem idegenkedik az ember közelségétől, így amennyiben a faj nagyobb létszámú kóborlásáról van szó, a következő hetekben, hónapokban, országszerte akár az etetőkön is feltűnhet egy-egy példány.