. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Tizenkilencedszer POSZT-olhatunk
2019-06-06 02:48:07
 Tizenkilencedszer POSZT-olhatunk

Tizenkilencedszer POSZT-olhatunk

A 19. Pécsi Országos Színházi Találkozó tíz napja alatt tizennégy versenyelőadás lesz látható a Pécsi Nemzeti Színházban. A fesztivál díszvendége Molnár Piroska Kossuth-díjas színésznő, a nemzet színésze lesz.

A június 6. és 15. között megrendezésre kerülő  19. POSZT versenyprogramját Gulyás Gábor esztéta, a Ferenczy Múzeum Centrum igazgatója és Zalán Tibor író, dramaturg állította össze a 2018. március 1. és 2019. március 10. között bemutatott több mint 200  magyar nyelvű színházi előadásból.

A szakmai zsűri tagja 2019-ben Bodor Johanna koreográfus, D. Magyar Imre kritikus, Forgács Péter rendező, Horesnyi Balázs tervező, Lőkös Ildikó dramaturg, Németh Ákos író, Szorcsik Kriszta színésznő, Venczel Valentin színész, valamint Philippe Macasdar, a genfi Théatre Saint-Gervais igazgatója. A színészzsűrit Felföldi Anikó, Kiss József és Orth Péter alkotja.

A Pécsi Országos Színházi Találkozó ünnepélyes díjátadó gáláját a fesztivál utolsó napján, június 16-án este, a Kodály Központban rendezik meg.

A versennyel párhuzamosan zajló programok ismét Pécs belvárosában kerülnek megrendezésre. A Művészetek és Irodalom Házában a Nyílt Fórum egész éves drámapályázatának több száz pályázója közül a három forduló után a döntőbe kerültek  drámái először az idei POSZT-on kerülnek bemutatásra a felolvasó színház keretében. A fesztivál keretében  lesznek utca- és táncszínházi előadások és performanszok,  szabadtéri kiállítás, amelyen  több mint 400, a színházi évad teljes keresztmetszetét felölelő plakát lesz látható. A Zsolnay Negyed m21-es  galériájában a Munkácsy Mihály-kiállításon Szubjektív tárlatvezetés elnevezéssel többek között Molnár Piroska, Bősze Ádám vagy Wunderlich József tartanak személyes tárlatvezetést a POSZT alatt az érdeklődőknek.

A 2020-as POSZT versenyprogramjának összeállítására Dér András rendezőt, operatőrt és Uray Péter koreográfust, rendezőt kérték fel a fesztivál szervezői.

A Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. 2018 óta a POSZT többségi tulajdonosa, ami 30 millió forint, míg a magyar kormány összesen 60 millió forint  támogatást nyújt a fesztivál megrendezéséhez.

További híreink
Különleges koponyasebészeti eljárás csak Pécsen
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-gégészei és idegsebészei.
2024-04-19 09:15:07, Hírek, Környezetünk Bővebben
Halas tanösvény a pécsi Malomvölgyi parkerdőben
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
2024-04-18 21:05:31, Hírek, Környezetünk Bővebben
Középpontban az okosotthon
A smarthome, azaz az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában amit április 18. és 19.között rendeznek meg Pécsen az Expo Centerben.
2024-04-16 21:09:37, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az Országos Színház Találkozón is látható lesz a Csirkefej, az egyik szereplő, Bacskó Tünde pedig az egyik jel...
Bővebben >>