. Ma Gedeon napja van.
Új fogászati klinika épül Pécsett
2019-08-30 01:28:16
Új fogászati klinika épül Pécsett

Új fogászati klinika épül Pécsett

Az új fogászati tömb megépítésére, valamint informatikai fejlesztésekre a Pécsi Tudományegyetem közel hét millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el.


Az uniós és hazai forrás felhasználásával megvalósuló projekt egyik legjobban várt eleme, a  Tüzér utcai telken felépülő Fogászati Elméleti Tömb. A Pécsi Tudományegyetem fejlesztése és épületracionalizálása nyomán a régi belvárosi, elavult épületgépészettel, nyílászárókkal, külső hőszigeteléssel nem rendelkező ingatlanjai helyet egy az orvosi karhoz közeli, modern, korszerű és gazdaságosan fenntartható intézményt kíván létrehozni. Az ötszintes, 2750 négyzetméter hasznos alapterületű épületben, 61 fogászati székes oktatási intézmény kap helyet.
 
Az épület szervesen illeszkedik majd az északi tömb gyalogos tengelyéhez, és jól szolgálja saját tömbjének későbbi teljes rekonstrukcióját, melynek során két szintben majd több száz parkoló létesítésére is lehetőség nyílik. A klinika a tervek szerint monolit vasbeton szerkezetű lesz, a talajmechanika által megkövetelt alapozással. A geodéziai adottságok figyelembevételével az épületet gyalogosan észak-keletről, a földszinten keresztül, míg gépjárművel dél-nyugatról, az alagsoron keresztül lehet majd megközelíteni.
 
A projekt keretében jelentős informatikai fejlesztés is megvalósul, melynek során már üzembe is helyezték, és a városi gerinchálózatba illesztették az első, beszerzett eszközöket. A fejlesztés célja, hogy az egyetemi telephelyek közötti gerinchálózat sávszélességét az eddig elérhető négyszeresére bővítsék, így lehetőséget biztosítsanak az egyetemi vezeték-nélküli internethálózatok nagy sávszélességgel történő kiszolgálására.

További híreink
Húsvétkor az ünnepé a főszerep
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
2024-03-27 21:56:19, Hírek, Környezetünk Bővebben
Csirkefej: utoljára ebben az évadban
A Pécsi Harmadik Színház 2022 decemberében bemutatott Csirkefej előadását a szakma, a kritikusok és a közönség kitüntető figyelme kísérte.
2024-03-25 16:59:38, Hírek, Környezetünk Bővebben
Kétszáz fotóművész képei láthatók Pécsen
A Magyar Fotóművészek Szövetsége szervezésében egy generációkat összefogó csoportos kiállítás látható Pécsen.
2024-03-24 17:36:35, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Pécsi Harmadik Színház 2022 decemberében bemutatott Csirkefej előadását a szakma, a kritikusok és a közönség...
Bővebben >>