A DK feljelenti Orbán Viktort az egyéni nyugdíjszámlák miatt

2019. április 23., 14:44

Szerző:

A Demokratikus Koalíció (DK) csalás miatt feljelenti Orbán Viktor miniszterelnököt, miután Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt héten azt mondta, hogy ebben a kormányzati ciklusban nem lesznek egyéni nyugdíjszámlák.

A DK EP-listavezetője keddi budapesti sajtótájékoztatóján úgy értelmezte a kijelentést, hogy az Orbán-kormány soha nem fogja létrehozni az egyéni nyugdíjszámlákat. Dobrev Klára arra emlékeztetett, hogy a kormányfő 2010-ben még arról beszélt, hogy akik a magánnyugdíjpénztári rendszerből visszalépnek az államiba, azoknak továbbra is lesz olyan egyéni számlájuk, ami lehetővé teszi a befizetések nyomon követését.

Fotó: Merész Márton

Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott, a hitegetés és zsarolás hatására több millió ember veszítette el a megtakarításait és mára már biztossá vált, hogy ezek a pénzek eltűntek az állami rendszerben. Emiatt azt követelte, hogy a kabinet kártalanítsa azokat az embereket, akiket ilyen módon megrövidített.

Az Orbán-kormány a magánnyugdíj-pénztári rendszer 2011-es megszüntetése és az ott kezelt vagyon államosítása után ígérte meg, hogy az év végéig jóváírják a 2013 előtti összegeket, beleértve a korábbi magán-nyugdíjpénztári rendszerben teljesített és az állami rendszerbe átkerülő befizetéseket is az egyéni számlákon. Még külön nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízottat is kineveztek az ügyben, Selmeczi Gabriella fideszes képviselő személyében.