Orbán Viktor: Ó, huszadika még messze van

2019. március 18., 20:24

Szerző:

Orbán Viktor várja a bajor tartományi miniszterelnök levelét a CEU ügyében – derül ki a hvg.hu cikkéből. A miniszterelnöktől a portál újságírója a parlamentben tudott feltenni néhány kérdést, amelyek közül az első úgy hangzott, elfogadhatónak tartja-e Manfred Webernek, az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltjének és EP-frakcióvezetőjének az ajánlatát, hogy Bajorország beszáll a CEU finanszírozásába, aminek a fejében a Soros György alapította egyetem maradhat Budapesten, és nem kell Bécsbe költöznie. Manfred Weber ezt a Múncheni Műszaki Egyetem és a BMW bevonásával valósítaná meg. Bajorország két – a kormányzással, valamint politikai, gazdasági, társadalmi és műszaki képzésekkel foglalkozó – tanszék finanszírozásába szállhat be, egy harmadik esetében pedig úgy vehet részt, hogy a képzést alapítványi formában, a tekintélyes bajorországi oktatási intézmény koordinációjával valósítanák meg. Bár a hvg.hu újságírója többször is visszatért a kérdésre, a miniszterelnök azzal hárította el a választ, hogy várja a bajor tartományi miniszterelnök – Markus Söder – levelét, és csak az elolvasása után tud mondani valamit.

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Manfred Weber a Bajorországban kormányzó Keresztényszociális Unió (CSU) alelnökeként tette az ajánlatot, amikor a március 12-én Budapestre látogatott az Orbán-kormány hatalmas nemzetközi felhördülést keltő plakátkampánya miatt. A politikus három feltételt szabott ahhoz, hogy a Fideszt ne zárják ki az Európai Néppártban, plakátok eltüntetése és a bocsánatkérés mellett a CEU helyzetének a rendezése volt a harmadik. Bár az egyetem mindene feltételnek megfelel, amelyet az Orbán-kormány a felsőoktatási törvény hírhedt 2017-es módosítása, a lex CEU vele szemben támasztott, a kabinet hónapok óta nem hajlandó aláírni az amerikai szövetségi állammal, New Yorkkal kötendő kétoldalú megállapodást az ügyben. A lexy CEU értelmében egy Magyarországon működő külföldi egyetemnek az anyaországban is képzést kell folytatnia. Ezt a CEU a New York-i Bard College-dzsal együttműködve teljesíti.

Ami a Fidesz kizárását illeti, arról holnapután, az EPP  március 20-án tartandó küldöttgyűlésén lesz szó, Orbán vikor azonban nem aggódik túlságosan, a hvg.hu erről szóló kérdését legalábbis ezzel rázta le:

– Ó, huszadika az még messze van.