Szép, hogy Orbán befogadja Gruevszkit, de Orbánt ki fogja, amikor menekülnie kell?

2018. november 16., 14:59

Szerző:

Teljességgel indokolt felvetést posztolt Twitter-oldalán a volt amerikai külügyi helyettes államtitkár. Thomas O. Melia ugyanis azt írta:

– (Nikola Gruevszki nem csak barátja és ideológiai lelki társa Orbán Viktor miniszterelnöknek, hanem egy átlátható és hiteles eljárásban korrupcióért elítélt bűnelkövető is. Ki fogja ugyanezt tenni Orbánért, amikor eljön az ő ideje?

 

Melia a börtönbüntetése elől megszökött macedón volt miniszterelnök ügyében a Magyar Helsinki bizottság által közzétett tájékoztatót tette posztolta ezzel a kommentárral. A macedón exkormányfő Magyarország egyik külképviseletén tett szándéknyilatkozatot arra, hogy menedékkérelmet kíván benyújtani, így aztán az Orbán-kormány azonnal biztosított is számára egy diplomáciai autót, amellyel Szerbiából Magyarországra jöhetett. Kovács Zoltán kormányszóvivő a kérelmet azzal magyarázza, hogy Gruevszki szerint nem volt fair a macedón bírósági eljárás és fenyegették az életét.

Azt, hogy a szökésben lévő macedón exkormányfő és elítélt bűnöző Budapesten várhatja ki a menedékjogi eljárás végét, és nem valamelyik tranzitzónában, a kormányzati kommunikáció azzal magyarázza, hogy Gruevszki tíz évig volt miniszterelnök, és ez egy különleges helyzet, amely különleges elbírálást érdemel. Macedónia egyébként biztonságos országnak számít, állampolgárainak Magyarország nem ad menedékjogot. Az utolsót 2015 nyarán adták be, de a magyar hatóságok azt is elutasították. 

Nem ez az első eset, hogy a washingtoni körökben a magyar ügyek alapos ismerőjének számító Melia keményen kritizálja Orbánt, illetve a magyar kormányfő intézkedéseit. Az amerikai külügyminisztérium volt helyettes államtitkára tavasszal például kérdésesnek nevezte, meddig hajlandóak a NATO-szövetségesek minden aggály nélkül arra, hogy életbevágó katonai titkokat osszanak meg Magyarországgal – hiszen szövetségesként ezt kell tenniük -, „azzal a Magyarországgal, amelyik egyre meghittebb viszonyt ápol Putyin mind agresszívabb Oroszországával”. 

Melia jelenleg a washingtoni Pen America igazgatója, s az amerikai Princeton Egyetem vendégprofesszora, Barack Obama elnök alatt a külügyminisztérium vezető tisztségviselőjeként tevékenykedett. A külföldi demokratikus átalakulásokat támogató National Democratic Institute (NDI) képviseletében ő volt a fő szervezője az 1990-es országgyűlési választások nemzetközi megfigyelő csoportjának.