A jelenlegi tűzvész a leghalálosabb Kalifornia történetében, 66 ember halt meg, több mint 600 eltűnt

2018. november 16., 10:41

Szerző:

Hatvanhatra emelkedett a Kalifornia szerte tomboló erdőtűz halálos áldozatainak száma. A hatóságok szerint a romok eltakarítása során ez akár a duplájára is növekedhet.

A legtöbb tragédiát az Észak-Kaliforniában tomboló, Camp Fire-nek keresztelt tűz okozta, eddig 63 emberéletet követelt. Csak Buttle megyében 631 ember holléte kérdéses, a hatóságok folyamatosan keresik őket, és arra kértek mindenkit, hogy ellenőrizzék a rendőrség weboldalán, nem jelentették-e őket családtagjaik eltűnt személyként.

Erdőtűz Kaliforniában
Fotó: MTI/EPA/Peter Dasilva

A Camp Fire eddig 11862 építményt tett tönkre, a tűzben egy teljes kisváros, Paradise megsemmisült.

A több mint egy hete tartó pusztítás a leghalálosabb tűzvész Kalifornia állam történetében.

A Camp Fire és a délen pusztító Woolsey Fire is múlt csütörtökön tört ki. Utóbbi körülbelül 60 kilométerre Los Angelestől és eddig több mint százezer hektárnyi területet pusztított el.

A szakértők szerint az egyre intenzívebb és nehezen megfékezhető erdőtüzek oka a klímaváltozás és az időjárási viszonyok egyvelege.

Az alacsony páratartalom és a forró széllökések, párosítva az esőmentes hetek, hónapok után kialakult szárazsággal kitűnő terepet adnak a tűz gyors elterjedésének.

Kalifornia állam sűrűn lakottsága is közrejátszik abban, hogy sok a halálos áldozat. Ma csaknem kétszer annyian élnek itt, mint a hetvenes években, ebből következik, hogy sok ház már korábban rizikósnak minősített területen, az erdőkhöz túlságosan közel épült.

Donald Trump amerikai elnök természeti katasztrófa sújtotta területté nyilvánította egész Kaliforniát Jerry Brown kormányzó kérésére.