Katonai bíróság vizsgálja a rohingják elleni erőszakot

2019. március 18., 13:35

Szerző:

Katonai bíróságot hozott létre a mianmari hadsereg, hogy kivizsgálja a fegyveres erők tagjainak az ország rohingja kisebbsége elleni 2017-es fellépését – áll a mianmari hadsereg hétfőn kiadott közleményében, amely Min Aung Hlaing vezérkari főnök weboldalán is megjelent.

A háromtagú katonai bíróság feladata a nyugat-mianmari Arakán államban elkövetett atrocitások vizsgálata lesz, amelyek következtében mintegy 730 ezer rohingja menekült a szomszédos Bangladesbe.

Fotó: Parászka Boróka

Nicholas Bequelin, az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet dél-kelet ázsiai és csendes-óceáni ügyekért felelős irodájának vezetője újabb rosszhiszemű manővernek nevezte a közleményt, hozzátéve, hogy az intézkedés célja csupán a mianmari vezetésre nehezedő nemzetközi nyomás csökkentése. Egyszerre nevezte továbbá megtévesztőnek és veszélyesnek az elképzelést, miszerint a hadsereg saját maga ellen folytat vizsgálatot.

Az elmúlt években az ENSZ és több nemzetközi jogvédő szervezet tömeggyilkossággal, tömeges nemi erőszakkal és gyújtogatásokkal vádolta meg a mianmari hadsereget, amelyeket a buddhista többségű délkelet-ázsiai ország rohingja muszlim kisebbsége ellen követett el.

2017-es tisztogatás az után kezdődött Arakánban, hogy rohingja fegyveres csoportok több biztonsági ellenőrzőpontot megtámadtak.

Tavaly az ENSZ e célra létrehozott tényfeltáró bizottsága arra a megállapításra jutott, hogy a hadsereg az akciói során emberiesség elleni bűncselekményeket is elkövetett a rohingják ellen, a bizottság által kiadott jelentés pedig több magas rangú mianmari tiszt, többek közt Min Aung Hlaing felelősségre vonását is követelte. Idén februárban az ügyben megszólalt a vezérkari főnök is, aki tagadta, hogy a hadsereg szisztematikusan üldözi a rohingjákat.

Mianmari hatóságok korábban már lefolytattak egy nyomozást az Arakán államban elkövetett atrocitásokkal kapcsolatban, ami a biztonsági erők tagjait felmentette.

A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) tavaly szeptemberben indított előzetes vizsgálatot a rohingják elűzése ügyében annak megállapítására, hogy követtek-e el háborús vagy emberiesség elleni bűnöket a délkelet-ázsiai országban.

A 168 Óra munkatársa, Parászka Boróka tavaly a világ legnagyobb menekülttáborában járt, ahol rohingya túlélőkkel beszélt. Beszámolója itt olvasható.