Belföld

Tényleg katasztrofális állapotok voltak a Honvédkórházban a távozó vezető szerint

Amikor tavaly Zacher Gábor beszélt erről, azt minden erővel igyekezett cáfolni a kormányoldal, de Burány Béla utólag igazolja az állításokat beosztottjainak írt levelében.

Működésképtelen állapotban vette át tavaly szeptemberben a Honvédkórház sürgősségi centrumát Burány Béla, a hónap végével távozó megbízott osztályvezető – erről tanúskodik beosztottjainak levele, amit a hvg.hu megszerzett. Mindez azért érdekes, mert a honvédelmi tárca folyamatosan tagadja, hogy gond lenne az intézményben.

Burányt, aki korábban az Országos Mentőszolgálatot vezette, Zacher Gábor augusztus végi lemondása után nevezték ki a sürgősségi centrum átmeneti vezetőjének, a novemberben kiírt osztályvezetői pályázaton azonban nem ő, hanem Hetzman László lett a befutó. Január 22-én kelt levelében Burány igazolja Zacher korábbi állításait, amit a honvédelmi minisztérium és a kormánypropaganda következetesen igyekezett cáfolni.

Burány azt írta, 2018. szeptember elsején „működésképtelen” SBC-t vett át – az orvoslétszám a minimálisan szükséges szint felét sem érte el, így nem volt érvényes szeptemberi orvosi beosztás, és a szakdolgozói oldal is messze elmaradt az elégséges szinttől, mennyiségét és minőségét tekintve egyaránt.

Az elengedhetetlenül szükséges betegmegfigyelő monitorok, vérgáz-készülék, lélegeztető gépek, illetve egyéb alapvető eszközök (pl. EKG-k, vérnyomásmérők, hőmérők, kapnometria, stb.) teljes vagy részleges hiánya, valamint tartós működési zavarai álltak fenn

– emlékeztette kollégáit Burány, aki számára a legaggasztóbb a még meglévő munkatársak krónikus fáradtsága, célvesztettsége, kiégettsége és az intézményvezetéssel szembeni bizalomvesztése volt. Mindezt egyébként azért írta le, hogy utána hosszan sorolja az azóta eltelt hónapok pozitív változásait, amit azzal összegez: amit lehetett, megtette, nyugodt lélekkel adja át a stafétát utódjának.

A hvg.hu emlékeztet: amikor korábban Zacher Gábor nyilatkozott a problémákról, a kormányoldal azt állította, hogy az orvos, tudván, hogy nem hosszabbítják meg határozott idejű szerződését, sértettségből maga próbálja negatív színben feltüntetni munkahelyét és az ottani körülményeket. Németh Szilárd még múlt héten is azt válaszolta az LMP-s Demeter Márta írásbeli kérdésére, hogy „a Honvédkórházban nincs válsághelyzet, csak az ön fejében”. (Fotó: MTI / Mészáros János)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik