Belföld

Testvérével közösen csempészte az embereket egy ukrán férfi

Üzletszerűen elkövetett embercsempészés miatt emelt vádat a Bajai Járási Ügyészség az ellen a 35 éves ukrán férfivel szemben aki több alkalommal csempészett migránsokat a szerb-magyar határ közeléből Ausztriába

Az ukrán férfit egy ismeretlen, „Szlava” nevű férfi vette rá arra, hogy a szerb-magyar határt illegálisan átlépő migránsokat a határ magyar oldaláról fizetség ellenében szállítson Szlovákián keresztül Ausztriába.

A férfi a megbízó utasításának megfelelően lengyelországi lakóhelyéről Magyarországra hajtott egy személyautóval, majd március 21-én Dávod külterületén, az 51-es főúton felvett a gépkocsiba nyolc afgán és kettő pakisztáni menekülteket, akiket Szlovákián keresztül Ausztriába szállított. A megbízó a sikeres szállításért 2.500 eurót ígért a vádlottnak, aki ebből 1.110 eurót kapott meg.

A férfi a következő csempészésbe már bevonta a testvérét is, akivel két nappal később két autóval Magyarországra utaztak, ugyanis „Szlava” ekkor két menekültekből álló csoport Ausztriába csempészésére adott utasítást. Az ukrán férfi másnap hajnalban a szerb-magyar határ közelében fel is vett az autójába öt embert. A férfi és testvére a másik felvételi ponthoz hajtottak, hogy ott a testvér egy nyolcfős csoportot vehessen fel. A közelben megláttak azonban egy ismeretlen autót, ami miatt a férfi kiszállította az öt illegális bevándorlót, majd távolabb parkoltak le.

Miután az ismeretlen gépkocsi eltűnt, a férfi testvére vette fel az autójába az öt kiszállított bevándorlót és Ausztriába csempészte őket. Közben a vádlott Baja térségében várakozott, de a másik csoportot már nem tudta elszállítani. A férfi és testvére 900 eurót kapott az öt bevándorló elszállításáért. A férfi  és testvére ez után a horvát-magyar határ közelébe hajtottak, hogy onnan huszonkét bevándorlót szállítsanak Ausztriába, de a csoport nem jött el a megbeszélt helyre. Ennek ellenére a férfi és testvére 900 eurót kaptak a megbízójuktól. A testvér ezután ismeretlen helyre távozott, őt nem sikerült elfogni.

A férfi március 28-án egyedül ismét Magyarországra jött és a szerb-magyar határ közelében, Dávod külterületén, az 51-es főúton tizenkét menekültet vett fel az autójába. El is kezdte őket Ausztria felé szállítani, de március 29-én hajnalban a hercegszántói határrendészek Nagybaracska külterületén igazoltatták és elfogták.

A letartóztatásban lévő férfit a járási ügyészség folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett embercsempészés bűntettével vádolja és végrehajtandó börtön kiszabását indítványozta vele szemben azzal, hogy Magyarország területéről utasítsák ki. Az ügyész indítványozta azt is, hogy az embercsempészéssel szerzett mintegy 920 ezer forint erejéig a bíróság rendeljen el vagyonelkobzást vele szemben. Az ukrán férfi bűnösségéről a Bajai Járásbíróság fog dönteni.

Kiemelt kép: illusztráció/mti

Ajánlott videó

Olvasói sztorik