Sport

Ijesztően erős a Veszprém, a legesélyesebb a BL-ben

A Telekom Veszprém csapatát tartják a legesélyesebbnek a végső győzelemre a férfikézilabda Bajnokok Ligája szombati rajtja előtt. Az MTI cikke szerint az európai szövetség (EHF) honlapján elsősorban a nyári igazolásokkal indokolják, miért a veszprémiek állnak a legfrissebb erősorrend élén.

  • A kapus Székely Márton a Tatabányától,
  • a szerb Vladimir Cupara a lengyel Vive Kielcétől érkezett,
  • tavaszig a BL-címvédő északmacedón Vardar Szkopjét erősítette a brazil beálló, Rogério Moraes Ferreira, valamint a montenegrói balátlövő, Vuko Borozan,
  • jobbátlövő-posztra igazolták a lengyel Pawel Paczkowskit a Kielcétől,
  • és az egyiptomi Jahja Kaled Omart az SC Zamalektől.

Az átigazolási piac nyári slágere a balátlövő- és irányító-poszton is bevethető dán Rasmus Lauge Schmidt megszerzése volt. Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok kézilabdázót az előző idényben a német élvonal legjobb játékosának választották, a handball-planet.com szerint ő volt a nyár igazolása egész Európában.

A veszprémi kézicsapaté a nyár legjobb igazolása
Példát lehet venni a magyar bajnokról.

Az EHF cikke úgy fogalmaz: a jelentős nyári erősítések már megszokottak a Veszprémnél,

mostanra azonban lenyűgöző, sőt ijesztően erős lett a csapat.

A bő keret egyébként azért is indokolt, mert az együttes a BL és az NB I mellett ismét szerepel a SEHA Ligában is.

David Davis vezetőedző csodát tett, miután az előző szezon közben – októberben – csatlakozott a klubhoz, idén pedig a teljes felkészülési időszak a rendelkezésére állt, tehát sokkal több ideje van a lehető leghatékonyabbnak gondolt stílus és csapatjáték kialakítására – írta az európai szövetség.

A veszprémiektől Mikler Roland távozott, és visszatért Szegedre, a szerb Momir Ilic és Nagy László pedig visszavonult, ám utóbbi sportigazgatóként a klubnál maradt, és a biztonság kedvéért kiváltották a játékengedélyét az új idényre is.

Az erősorrendben az előző idény ezüstérmesét a Barcelona, a Paris Saint-Germain, a THW Kiel és a Vive Kielce követi, a MOL-Pick Szeged pedig a hatodik helyen áll.

A szegediekről az EHF azt írja, az előző szezonban sokáig komoly esélyük volt – fennállásuk során először – a négyes döntőbe jutni, a negyeddöntőben azonban búcsúzni kényszerültek. Még motiváltabbá teheti őket, hogy elveszítették bajnoki címüket a Veszprémmel szemben.

A csapatot továbbra is Juan Carlos Pastor vezetőedző irányítja, a keretből viszont távozott Balogh Zsolt, Pedro Rodríguez és Marin Sego. Komoly erősítésnek tűnik Mikler Roland mellett a Paris Saint-Germaintől érkezett horvát jobbátlövő, Luka Stepancic, és a Rhein-Neckar Löwentől igazolt szerb jobbszélső, Bogdan Radivojevic. A Tatabányáról szerződtetett beálló, Rosta Miklós némileg tehermentesítheti Bánhidi Bencét, aki Achilles-ín-fájdalmak miatt csapata horvátországi és franciaországi túráját kihagyta a felkészülési időszakban.

A horvát védekező-specialista, Alen Blazevic legalább három hónapig nem kézilabdázhat, mert porckorong-sérv miatt műtétre volt szüksége.

A Szeged és a Veszprém is hazai pályán kezdi a szezont, előbbi szombaton a Barcelonát, utóbbi vasárnap az ukrán Motor Zaporizzsja együttesét fogadja.

A csoportkör március 1-ig tart, de december eleje és február eleje között szünet lesz a januári, norvég-svéd-osztrák közös rendezésű Európa-bajnokság miatt. Az A és a B csoport első hat-hat helyezettje jut a rájátszás első fordulójába, ahol a két csoportelsőnek nem kell pályára lépnie. A kieséses szakasz első köréhez két együttes csatlakozik még a gyengébb csapatokat felvonultató C és D csoportból.

A negyeddöntőben aztán a hat párharc győztese, valamint az A és B csoport első helyezettje szerepel majd. A négyes döntőt május 30-án és 31-én Kölnben rendezik.

Az alsó ágon öt magyar játékos is szerepel: Sunajko Stefán és Koncz András a svéd IK Sävehof, Jamali Iman a román Dinamo Bucuresti, Császár Gábor a svájci Kadetten Schaffhausen, Szita Zoltán pedig a lengyel Orlen Wisla Plock együttesét erősíti.

Az első forduló programja a magyar csapatok számára

szombat:
A csoport: MOL-Pick Szeged – Barcelona (spanyol) 17.30

vasárnap:
B csoport: Telekom Veszprém-Motor Zaporizzsja (ukrán) 17.00

 

A felső ág csoportbeosztása:

A csoport: Paris-Saint Germain (francia), Barcelona, MOL-Pick Szeged, Flensburg-Handewitt (német), PPD Zagreb (horvát), RK Celje PL (szlovén), Aalborg Handbold (dán), Elverum (norvég)

B csoport: Vardar Szkopje (észak-macedón), Telekom Veszprém, Motor Zaporizzsja, PGE Vive Kielce (lengyel), THW Kiel (német), Montpellier HB (francia), Meskov Breszt (fehérorosz), FC Porto Sofarma (portugál)

A kiemelt képen a veszprémi irányító, Petar Nenadic. Fotó: MTI/EPA/Sascha Steinbach

Ajánlott videó

Olvasói sztorik