Sport

54 évesen is leverné fia legyőzőjét az elszánt bokszvilágbajnok

54 évesen állna bosszút fia legyőzőjén Oliver McCall (59 győzelem, 14 vereség), a WBC egykori nehézsúlyú világbajnok ökölvívója, aki 1994-ben legyőzte a legendás Lennox Lewist is. Azonban a 24 év korkülönbség sem rettentené el, hogy végre revánsot vegyen Andy Ruiz Jr.-on, a nehézsúly jelenlegi királyán.

Június elsején az egész bokszvilágot meglepte a láthatóan súlyproblémákkal küzdő mexikói, aki a New York-i Madison Square Gardenben négyszer padlóztatta a nehézsúly verhetetlennek gondolt brit világbajnokát, Anthony Joshuát, így megszerezte a WBA, a WBO, az IBF, valamint az IBO övét.

A pocakos mexikói kiütötte a verhetetlennek hitt Anthony Joshuát
Ruiz négyszer padlóztatta a nehézsúly királyát, minden idők talán legnagyobb meglepetést okozva nyert.

A tény, hogy ő jelenleg a legjobb nehézsúlyú bokszoló, csak még inkább megerősítette Oliver McCallt, hogy itt lehet az idő. Az 54 éves bokszoló hét éve készül a csatára, Ruiz ugyanis 2012. december 7-én, Las Vegasban a 3. menetben TKO-val legyőzte fiát, Elijah-t.

25 éve verte meg Lennox Lewist

McCall 1985-ben debütált a profik között, pályafutása csúcsán, 1994. szeptember 24-én TKO-győzelmet aratott Lennox Lewis felett, majd megvédte WBC-címét Harry Holmes elleni s, és csak harmadik címmeccsén, 1995. szeptember 2-án kapott ki Frank Brunótól. Még megpróbált visszatérni a csúcsra, de 1997. február 7-én nagy verést kapott Lewistól.

Oliver McCall 25 éve volt a csúcson (Fotó: CARLOS SCHIEBECK / AFP)

Nem adta fel, ha kisebb kihagyásokkal is, de 2014 áprilisáig bokszolt, majd úgy tűnt, visszavonult. Négy és fél évvel később azonban visszatért, és tavaly novemberben – miután engedélyt kapott a texasi bokszbizottságtól – hatmenetes mérkőzésen, egyhangú pontozással legyőzte Larry Knightot. Idén május 31-én a mexikói Hugo Lomelit is megverte.

Kedden lesz a Lewis elleni győzelmének 25 éves évfordulója, és McCall még mindig azért harcol, hogy felülmúlva a legendás Bernard Hopkinst a történelem legidősebb világbajnokává váljon.

„Minél idősebb leszek, annál jobban érzem magam” – nyilatkozta a BBC-nek. Elárulta, szerette volna, hogy lánya, Shirley megnézze egy edzését, és lássa, mit tudok.

Azt mondta: »Apa, McCallok vagyunk. Meg tudod csinálni!«

Az emberek ezt látni akarják

A következő mérkőzésére szeptember 28-án, Új-Mexikóban kerül sor, ellenfele az amerikai Grover Young (13 győzelem, 27 vereség, 3 döntetlen) lesz. McCall nem titkolja, azért bokszol, hogy összekerülhessen Ruizzal

Miután kiütötte a fiamat, beugrottam a ringbe, és azt mondtam neki: »Gyere, küzdjünk meg!« Sohasem valósult meg, de nálam ez egy visszatérő történet. Én lennék a történelem egyetlen olyan bokszolója, aki megbosszulná a fián esett sérelmet, és világbajnok lenne. Az emberek ezt látni akarják.

A világbajnoki cím visszaszerzése mellett McCallnak egy másik célja is van: szeretne legalább 2020. november 2-ig bokszolni. „Ez lesz a profivá válásom 35 éves évfordulója. Imádok bokszolni, és szeretnék történelmet írni.”

Kiemelt fotó: Twitter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik