Sport

A korábbi ferencvárosi kézis üzent a magyaroknak, hogy ne drámázzanak

Nerea Pena, a Siófok KC spanyol irányítója nem csinálna drámát a magyarok helyében, amiért a női kézilabda-válogatott csupán a 14. helyen végzett a Japánban zajló olimpiai kvalifikációs világbajnokságon.

Számunkra a tavalyi Európa-bajnokság volt egy katasztrófa. Tudom, milyen érzés, amikor mindent megpróbálsz, és semmi nem sikerül, de én nem vagyok negatív. Ez egy nagyon rossz torna volt számukra, de még így is van lehetőségük kijutni az olimpiai selejtezőre

– idézi Penát az MTI.

Az egy évvel ezelőtti, franciaországi Európa-bajnokságon a magyarok hetedikek lettek, a spanyolok viszont csak a 12. helyen zártak, a világbajnokságon viszont a csoportkört és a középdöntőt hat győzelemmel, egy döntetlennel és egy vereséggel teljesítették, így meglepetésre az elődöntőbe jutottak.

„Nem szeretem, ha egy ilyen világbajnokságból nagy drámát csinálnak. Az olimpiák közötti négyéves időszakokban minden csapat hullámzó teljesítményt nyújt. Tavaly nagyon jók voltak, és bár ez a torna nem volt sikeres számukra, ebből szerintem nem kell nagy drámát csinálni. Amikor mindent megnyerünk, akkor sem minden jó, és amikor mindent elveszítünk, akkor sem minden rossz.”

A Ferencvárost 2012 és 2019 között erősítő, jelenleg Siófokon játszó Pena azt is hangsúlyozta, hogy a hibákért vállalni kell a felelősséget, márpedig a magyar játékosok ezúttal valóban sokat hibáztak, de a rossz játékból is lehet, és kell is tanulni.

A saját teljesítményükről Pena úgy vélekedett, csak idő kérdése volt a javulás. Tavaly új szövetségi kapitányuk volt, sok új játékos került a keretbe. A világbajnokság előtt az olimpiai selejtezőre jutás volt a legfőbb céljuk, és nagyon boldogok, hogy ezt sikerült elérniük, az elődöntőbe jutást pedig ajándéknak tekintik.

A spanyolok a norvégokkal találkoznak a vb-elődöntőben, a másik ágon orosz-holland összecsapásra kerül sor. Számunkra is fontos még a vébé, a magyar válogatott akkor szerepelhet a márciusi olimpiai selejtezőtornán, ha a hetedik helyért sorra kerülő mérkőzésen Svédország legyőzi Németországot.

Kiemelt kép: Charly TRIBALLEAU / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik