Tech

Diákok alakíthatják egy magyar város jövőjét

Kihirdették a Mathias Corvinus Collegium és a T-Systems közös, egyetemistáknak szóló okosváros-ötletversenye, a Smart City Challenge eredményét. Idén a shared economy, a smart tömegközlekedés és okos irodaházak témakörében vártak megoldásokat a szervezők az egyetemista csapatoktól.

A témaválasztás nem véletlen, hiszen világszinten egyre nagyobb figyelmet és pénzt fordítanak az okosvárosfejlesztési-programokra, Magyarországon a T-Systems nemcsak innovációs partnerként, hanem mint inkubátorkörnyezet is a támogatja az új megoldásokat.

Zalaegerszegre szabták

A nyertes csapatok olyan témakörökben jutottak be, mint a munkahelyi ingázás, utasforgalom jelzés és követés, az okos irodaházak, a közüzemi adatok és a közösségépítés, valamint az okos irodaházak. A kihívásra több mint 80 egyetemista regisztrált, közülük öt csapat jutott tovább a hétvégi döntőbe, ahol Zalaegerszeg városára szabott megoldásokat kellett kidolgozniuk.

Firbás György, Zalaegerszeg logisztikai szakértője a szombati döntőn ismertette a városban jelenleg élő kihívásokat a csapatoknak. A város egyedülálló lehetőségének nevezte, hogy lépést tartson az olyan folyamatban lévő állami fejlesztésekkel, mint például a ZalaZone, a zalaegerszegi járműipari tesztpálya, vagy a kiépülő M76-os gyorsforgalmi okosút.

A versenyzők által megismert okosmegoldások, az ötleteikből a szakértőkkel közösen továbbfejlesztett tervek egészen biztosan beépülnek a következő időszak városfejlesztési folyamataiba – tette hozzá a szakértő.

Forrás: T-Systems

A fődíjat a zsűri döntésének értelmében a Budapesti Corvinus Egyetem You better recycle! csapata vihette el, második helyezett lett a Policy designers csapat, harmadikként pedig az Széchenyi István Egyetem Ötlet, maradhat? elnevezésű csapata végzett.

A második és harmadik helyezett csapatok értékes utazási utalványt vehetnek át, a háromfordulós verseny nyertesei pedig a T-Systems jóvoltából részt vehetnek az áprilisi Startup Safarin Budapesten, valamint a barcelonai Smart City World Congress kiállításon, ahol évről-évre világszerte a legújabb okosváros-megoldásokat mutatják be az innovátorok. Zalaegerszeg város a második helyezett csapatnak 200 ezer forintos ajándékcsomagot ajánlott fel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik