Tudomány zöldövezet

Pusztító dominóeffektus várhat a Földre

Egy új tanulmány szerint a szélsőséges környezeti változások miatt bekövetkező fajszámcsökkenés megnöveli annak a kockázatát, hogy beinduljon egy kihalási dominóeffektus, amely végső soron a földi élet megsemmisüléséhez vezethet.

A kutatók mintegy 2000 földi szimulációt modelleztek, melyekkel azt vizsgálták, hogy mi történik a földi élettel különböző katasztrófák, például egy aszteroidabecsapódás vagy a globális felmelegedés hatására – írja az MTI.

Corey Bradshaw, az ausztrál Flinders Egyetem munkatársa és a tanulmány társszerzője szerint nagy veszélyt jelent a társkihalás. A társkihalás azt a jelenséget jelöli, amikor egy faj azért pusztul  ki, mert eltűnik az a másik élőlény, amelytől a fennmaradása függ.

A tanulmány példaként hozta fel, hogy a méhek kihalását követően kihalnak azok a növények, amelyeket beporoznak, kipusztul a gepárd, ha eltűnik a táplálékát jelentő antilopfaj, és kihal a koala, ha kipusztul az a bizonyos eukaliptuszfaj, amelynek levelét fogyasztja.

Évmilliókig tartana kiheverni az emberiség rombolását
Elképesztő károkat okozunk az emlősöknek.

Giovanni Strona, az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának szakértője és a tanulmány vezető szerzője kiemelte, hogy mivel minden faj összekapcsolódik az élet hálójában,

még a legtoleránsabb fajok is eltűnhetnek, amennyiben kihalnak azok a kevésbé toleráns élőlények, amelyektől függenek.

A kutatók szerint 5-6 Celsius-fokos globális klímaváltozás esetén a hővel szembeni intolerancia és a társkihalás együttesen azt eredményezi, hogy az élet legnagyobb része eltűnik a bolygóról.

Bradshaw hozzáfűzte, ha nem számolunk a dominóeffektussal, akkor hamis képet, túl optimista perspektívát kapunk a klímaváltozás jövendőbeli hatásaival kapcsolatban.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik