Életfogytig tartó fegyházra ítélték Győrkös Istvánt, amiért fejbe lőtt egy rendőrt

bűnügy
2019 június 21., 11:35
comments 393

Emberölés és lőfegyverrel visszaélés bűntettében bűnösnek mondta ki és életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte pénteken első fokon, nem jogerősen Győrkös Istvánt a Szombathelyi Törvényszék.  Varga Roland bíró az ítélet indoklásában azt mondta, hogy a szakértői vélemények alapján bizonyossággal kimondható, hogy a vádlott által a bűncselekmény elkövetésekor használt AMD 65 típusú gépkarabélyból származik az a lövedék, amely a sértett halálát okozta.

Győrkös István
photo_camera Győrkös István

A 79 éves férfit, aki a hungarista Magyar Nemzeti Arcvonal nevű szervezet alapítója,  2016. október 26-án fejbe lőtt egy rendőrt, aki engedély nélkül tartott lőfegyverek gyanúja miatt tartott házkutatást  Győrkös bőnyi lakásán. 

Győrkös  a kapuban egy németjuhász kutyával jelent meg, a rendőri csoportot vezető rendőrtiszt arra kérte, hogy zárja el az állatot. Győrkös közölte a kapun kívül várakozó rendőrökkel, hogy addig nem engedi be őket, amíg az ügyvédje meg nem érkezik. Miután Győrkös a kutyájával hátrament, a rendőrök és a tűzszerészek a gépkocsibeálló felől beléptek az ingatlan területére, és a ház bejáratához mentek. Győrkös felesége nem akarta őket beengedni, arra hivatkozva, hogy a férje ideges és baj lesz, de végül engedett a nyomozóknak, és hármukat beengedte. 

Rendőri készültség Bőny főutcájában, a Szabadság úton, ahol lövöldözés volt. Mesterlövész hasal a középen látható autó tetején 2016. október 26-án.
photo_camera Rendőri készültség Bőny főutcájában, a Szabadság úton, ahol lövöldözés volt. Mesterlövész hasal a középen látható autó tetején 2016. október 26-án. Fotó: Krizsán Csaba/MTI

Ekkor Győrkös elővett egy AMD 65 típusú csőre töltött gépkarabélyt és kibiztosította. Miután a rendőrtiszt elhaladt az asszony mellett, összetalálkozott a hátráló Győrkössel, és rákérdezett, hogy mi van nála. Győrkös azt felelte, hogy az, ami maguknál, és három lövésből álló rövid sorozatot adott le a rendőrre. Az egyik lövedék a 46 éves áldozat fejét érte, aki ebbe a sérülésbe belehalt. 

A másik két nyomozó válaszul kilenc lövést adott le Győrkös István felé, ezek egyike áthaladt a testén, de életfontosságú szervet vagy nagy eret nem ért. A férfi végül kétórányi tárgyalás után megadta magát. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.