Sikerült megakadályozni a puccsot Etiópiában

külföld
2019 június 23., 13:47
comments 45

Etiópiában több magas rangú tisztviselőt megöltek, amikor puccsot akartak végrehajtani az ország északnyugati részén található Amhara államban. A sikertelen puccskísérlet során meggyilkolták Amhara állam vezetőjét és annak tanácsadóját. Ambacsú Mekonnenre és tanácsadójára hivatalukban támadott rá szombat délután egy fegyveres csoport.

Abij Ahmed Ali etiópiai kormányfő elmondta, hogy az amharai kormányzat több tisztségviselője éppen ülésezett, amikor sor került az államcsínyre. „Néhányakat megöltek, míg másokat megsebesítettek” - mondta.

photo_camera Abij Ahmed Ali Fotó: AP

Megölték  Szeare Mekonnen etióp vezérkari főnököt is. Rajta kívül egy nyugalmazott tábornok is életét vesztette a merényletben, amit Szeare testőre követett el. A miniszterelnök szóvivője szerint összehangolt támadás történt. A testőrt letartóztatták.

Az állami tévé szerint Aszamnú Cige tábornok, Amhara biztonsági főnöke állt a puccskísérlet mögött.

Az amharai különleges erőket vezető Tefera Mamo vasárnap hajnalban közölte, hogy a puccskísérletben részt vevő emberek többségét elfogták. Néhányan - köztük Aszamnú Cige - azonban továbbra is szökésben vannak. A harcok közben a hatóságok felfüggesztették az internet-szolgáltatást.

A 100 millió lakosú Etiópiát vezető Abij egyre nagyobb kihívásokkal szembesül a politikai reformok végrehajtása során. A tavaly áprilisban hatalomra került kormányfő arra törekszik, hogy nyitottabbá és demokratikusabbá tegye egykor elzárt országát. Abij politikai foglyokat engedett el, engedélyezte, hogy több betiltott ellenzéki párt újrakezdje működését, és súlyos emberi jogi visszaélésekkel vádolt tisztségviselőket állított bíróság elé. Emellett gazdasági reformokat indított, és több mint húsz év konfliktus végére tett pontot azzal, hogy békét kötött Eritreával.

Hatalomra kerülése és az általa képviselt irányvonal azonban nem aratott osztatlan sikert. 2018 júniusában gránáttal támadást hajtottak végre egy ülésen, amelyen a miniszterelnök is részt vett. Az etiópiai legfőbb ügyész elmondta, hogy a titkosszolgálat egyik tisztjét gyanúsítják a merénylet elkövetésével.

Ahogy a központi kormány szorítása engedett, úgy lángolt fel újra az etnikai erőszak több régióban, köztük Amharában az erőforrásokért harcoló csoportok között. A konfliktusok miatt országszerte több mint egymillióan kényszerültek elhagyni otthonaikat.

Etiópiában jövőre parlamenti választást tartanak. A zavargások ellenére ellenzéki pártok azt kérték, hogy ne halasszák el a voksolást. (BBC/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.