Fucsovics Márton visszatér a magyar teniszválogatottba

sport
2019 augusztus 06., 05:04
comments 65
Fucsovics Márton a stuttgarti ATP-tornán 2019 június 14-én
photo_camera Fucsovics Márton a stuttgarti ATP-tornán 2019 június 14-én Fotó: THOMAS KIENZLE/AFP

„(...) továbbiakban nem kívánunk a Szövetséggel együttműködni, mindaddig nem adjuk a nevünket egyetlen az MTSZ-hez köthető eseményhez, versenyhez, amíg a Szövetség működésében nem lesznek jelentős változások, a vezetőség nem változtat a játékosokhoz való viszonyán és a jelenlegi szakmai koncepcióján. Tesszük ezt elsősorban a magyar tenisz érdekében.”

Babos Tímea és Fucsovics Márton tavaly szeptemberben jelentették be, hogy meghatározatlan ideig nem kívánnak magyar válogatott színeiben játszani. 

Fucsovics akkor azt nyilatkozta, hogy megalázóan bánnak vele a szövetségnél, problémafelvetéseire nem reagálnak, és jellemző, hogy három héttel egy esedékes Davis-kupa meccs előtt fel se vették vele a kapcsolatot. Le is mondta a szereplést. 

Üzengetés és feszült hangulat alakult ki a korrupciós ügyekkel is betámadott szövetségi vezetés és a játékos között. (Hűtlen kezelés miatt nyomozást is indított az ügyészség a szövetségnél az elszaladt költségvetés és a nemzetközi tornákra őrült pénzekből felhúzott ideiglenes arénák miatt.) 

Januárban Babos és Fucsovics megerősítették döntésüket. Azt írták: „ez nem pénzkérdés, soha nem volt az. Februárban tehát nem játszunk a Fed-kupában, illetve a Davis-kupában.” 

Most viszont úgy tűnik, hogy enyhült a viszony. A szövetség közleményt adott ki arról, hogy „Fucsovics Márton, a legmagasabban jegyzett magyar teniszező visszatér a Davis-kupa-válogatottba, ami hozzájárulhat, hogy rendeződjön a viszony közte és a Magyar Teniszszövetség között.” Fucsovics tehát ott lesz a pályán az Ukrajna elleni szeptemberi Davis-kupa meccsen.  

A játékost is idézte a közlemény: „Szeretnék segíteni a csapatnak, hogy jövőre legyen esélyünk kijutni a 18 csapatos világbajnokságra, és az olimpiai kvalifikáció is fontos szempont volt a döntésemben. A siker érdekében előre kell tekintenem, és csak az előttem álló feladatokra koncentrálok.”

Az olimpiai kvalifikáció szempontjából azért fontos a szeptemberi meccs, mert - ahogy a Nemzeti Sport rámutatott - annak egyik feltétele, hogy a megelőző ciklusban a játékos legalább háromszor képviselje hazáját a Davis-kupában.

A döntés összefügghet azzal is, hogy Fucsovics márciusban szakított edzőjével, Sávolt Attilával, aki az egyik leghangosabb kritikusa volt a szövetség vezetésének. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.