Védelmi Beszerzési Ügynökséget hoz létre a kormány

POLITIKA
2020 január 17., 08:12

Tervezettebbé, rendszerezettebbé, szakszerűbbé és átláthatóbbá teszi a kormány által irányított állami szervezetek védelmi és biztonsági beszerzéseit a központi ügynökség felállítása – írja a hvg.hu az új ügynökség közleményére hivatkozva. „A beszerzési folyamat megújítása egyaránt szolgálja az ország védelmi rendszerének hatékony korszerűsítését és a közpénzekkel való felelős gazdálkodást. A Védelmi Beszerzési Ügynökség Zrt. felett az állam nevében a tulajdonosi jogokat a nemzeti védelmi ipari és védelmi célú fejlesztésekért, valamint a haderő-modernizációért felelős kormánybiztos gyakorolja” – írják.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) először MNV Üzletviteli és Tanácsadó Zrt.-ként alapította meg, most az átnevezéskor 5-ről 55 millió forintra emelték a cég alaptőkéjét, az igazgatóság elnöke Dezső Sándor vezérőrnagy, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat főigazgató-helyettese.

Az állami tulajdonú Védelmi Beszerzési Ügynökség Zrt. (VBÜ) elsődleges feladata, hogy tervezetten, költséghatékonyan és transzparensen folytassa le a kormány irányítása, illetve felügyelete alatt álló költségvetési szervek, gazdasági társaságok, alapítványok védelmi és biztonsági beszerzéseit. „A VBÜ kizárólagos hatáskörébe tartozik a honvédelmi, rendvédelmi, bűnüldözési, bűnmegelőzési, büntetőeljárási, büntetés-végrehajtási, nemzetbiztonsági, határőrizeti és határforgalmi, katasztrófavédelmi, adóhatósági és vámhatósági, őrzési, védelmi, illetve önvédelmi célú haditechnikai eszközök, valamint szolgáltatások beszerzése. Az Ügynökség beszerzési eljárást csak akkor indíthat, ha a beszerzési igényt a Nemzetbiztonsági Kabinet véleményezte, a Kormány pedig jóváhagyta. Ha a beszerzési körbe tartozó állami szervezet jóváhagyás nélkül köt szerződést, a megállapodás semmisnek minősül. A jóváhagyott beszerzések dokumentumait a VBÜ közzéteszi – a minősített adatokra vonatkozó szabályok figyelembevételével. Ugyancsak a közpénzekkel való felelős gazdálkodást szolgálja, hogy az Ügynökség ellenőrizheti a megkötött szerződések teljesítését. A beszerzések rendszerezettsége és költséghatékonysága érdekében a VBÜ határozza meg azokat a szempontokat, amelyek alapján az érintett szervezetek elkészítik éves beszerzési tervüket. Az Ügynökség évente összegzi tapasztalatait, hogy azok ismeretében javaslatot tegyen a Kormánynak a védelmi és biztonsági fejlesztések irányára, megvalósítására.”

„Az új típusú biztonságpolitikai kihívások miatt jelentősen megnőttek a kormányzat védelmi és biztonsági kiadásai, ami fokozott hatékonyságú eljárásrendet követel meg” – indokolta a központi beszerző szerv felállítását a nemzeti védelmi ipari és védelmi célú fejlesztésekért, valamint a haderő-modernizációért felelős kormánybiztos. Maróth Gáspár hangsúlyozta, hogy „az érintett minisztériumoknál és szervezeteknél eddig egymástól függetlenül zajló folyamatok egységesítésével, összehangolásával, egyebek mellett a méretgazdaságosság révén jelentős megtakarításokat érhet el a magyar állam”.

Maróth Gáspár az első Fidesz-kormány idején Orbán Viktor személyes tanácsadója volt, 2000–2001-ben a Nemzeti Egészségügyi Tanács titkára, majd 2001 és 2003 között az Országos Népegészségügyi Program vezetője. Ma is kiváló kapcsolatot ápol Orbánnal. Január negyedikén írtuk meg, hogy több mint 1,6 milliárdos bírságot szabott ki a GVH az egyik legnagyobb egészségügyi kartellügyben, melyben Maróth is érintett volt, de úgy látták, mégsem Orbán Viktor volt tanácsadója lehetett a kartell szervezője.

Ahogy arra a hvg.hu emlékeztet, Maróth apja az Maróth Miklós, akit nemrég bízták meg a Magyar Tudományos Akadémiától elvett kutatóhálózat vezetésével, és aki néhány napja azért került be a hírekbe, mert egy interjúban arról beszélt, hogy szerinte a fiataloknak ma is katonadalokon kellene nevelkedniük a Harry Potter meg a Pókember helyett.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter tavaly novemberben terjesztette az Országgyűlés elé azt a törvénymódosítást, amely jogilag megalapozta a védelmi és biztonsági beszerzések rendszerének megújítását. Az indítványt a parlament decemberben fogadta el, és még abban a hónapban megjelent a végrehajtás részletszabályait rögzítő kormányrendelet. A Védelmi Beszerzési Ügynökség Zrt. kizárólagos tulajdonosa a magyar állam. A társaság felett a tulajdonosi jogokat Maróth Gáspár nemzeti védelmi ipari és védelmi célú fejlesztésekért, valamint a haderő-modernizációért felelős kormánybiztos gyakorolja.