9.7 C
Komló
2024. április 23.
spot_img
KezdőlapHírekAz időjárás tekintve szerencsés ez a péntek 13-a

Az időjárás tekintve szerencsés ez a péntek 13-a

Időjárás – A vénasszonyok nyara fogalmát teljes mértékben kimeríti a ma várható időjárás.

Vagyis, derűs, gyengén felhős, napsütötte időre számíthatunk csapadék nélkül. Szóval babonák ide vagy oda az időjárást tekintve szép napunk lesz.

péntek délután /forrás: OMSZ/

Az északnyugati, nyugati szél néhol megélénkülhet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 fok között várható. Késő estére 14, 21 fok közé hűl le a levegő.

Apropó babonák. Miért szerencsétlen nap péntek tizenharmadika?

A babona korántsem olyan régi mint hinnénk, először írásban egy olasz zeneszerző Gioachino Rossini életrajzában említik mint balszerencsés napot 1869-ben. Ezelőtt a hiedelem nem volt különösebben elterjedve, valószínűleg csak közszájon forgott.

A pénteket és a tizenharmadikát külön-külön viszont már ez előtt sem kedvelték. Néprajzkutatók szerint valószínűleg két egymástól független babona összeolvadásáról lehet szó.

Az ókorban a tökéletességet a tizenkettes szám jelképezte. Ennyi hónap van egy évben, tizenkét apostol volt, ennek az egységnek a megbontója a tizenhármas szám.

A pénteket is régóta szerencsétlen napnak tartják. A hiedelmek szerint ezen a napon nem szabad házasságot kötni, nem hat az orvosság, de a 19. századig Európában ez a nap volt a hóhér napja is, ilyenkor tartották a nyilvános kivégzéseket. És hát Jézus Krisztust is pénteken feszítették keresztre.

A babona az 1980-as években élte fénykorát, főként angol nyelvterületeken. A péntek tizenharmadikától való beteges félelmet Paraskavedekatriaphobiának hívja a modern pszichiátria.

Pár szerencsétlen történelmi eseményen kívül nincsen bizonyíték arra, hogy ez a nap balszerencsésebb lenne, mint a többi.

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más