Ház, táj
Ház, táj

Mire figyeljünk szobanövényeink átültetésénél?

Mire figyeljünk szobanövényeink átültetésénél?

Agrofórum Online

Szobanövényeink átültetését különböző okok indokolhatják. A növények gondozása során érdemes azokra a jelekre figyelni, amelyek figyelmeztetnek minket: itt az ideje kislapátot ragadni! Vegyük sorra, mi indokolja az átültetést, hogyan kezdjünk hozzá, és hogyan csináljuk szakszerűen.

A legtöbb szobanövény heti rendszerességgel igényli a törődést, legyen szó öntözésről vagy tápoldatozásról, ezenkívül számos szobai dísznövény támasztékra vezetéséről és átültetéséről is gondoskodnunk kell. Ez utóbbi munkálat gyakoriságát elsősorban a növényfajta növekedési üteme határozza meg. Ezen kívül növényeink talaj- és vízigénye szabja meg, milyen földbe vagy földkeverékbe, milyen virágtartóba szükséges átültetnünk. Ebből a rövid felsorolásból is látható, hogy az átültetés gondos előkészületeket igényel.

Honnan tudom, hogy közeleg az idő?

A következőkben felsorolt tényezők minden növényfajta esetében felhívják a figyelmet a „cserépcserére”. Az egyszerűsítés kedvéért a szobanövény termesztőközegét földnek vagy talajnak, a cserepet, műanyag ládát, kaspót, faedényt stb. pedig tartónak írom.

– A szobanövény földje a tartójában összetömörödött, láthatóan elválik a tartó falától.
– A föld felszínén fehéres színű mészkiválás látható, ami az öntözővíz mésztartalmától jelentkezhet. Ez kedvezőtlen irányba befolyásolhatja a föld pH-értékét.
– Az elhasználódott, régi föld nem tud már megfelelő tápláló közeget nyújtani a növénynek, ezért az is jelzés lehet számunkra, ha a növényünk növekedésében vagy életfolyamataiban változást tapasztalunk (elmarad a virágzás, növekedésében lelassul vagy megáll).
– A növény növekvő szár- és levéltömegéből adódóan nehezebb lesz, így támaszték hiányában a tartójával együtt eldőlhet. Ez jelzi legérthetőbben (és leghangosabban) számunkra, hogy növényünk kinőtte a tartóját.
– A gyökerek megvizsgálásával még egy bizonyságot nyerhetünk erre vonatkozóan: ha a gyökerek sűrűn átszőtték a tartóban a földlabdát, esetleg kibújtak a tartó alsó nyílásain, vagy a föld felszínére kinőttek, az azt jelzi, hogy nincs elég hely számukra. Ennek észlelésekor fürgén munkához kell látnunk.

Amennyiben ezekre a jelekre odafigyelünk, időben el tudjuk végezni az átültetést úgy, hogy a növényt minél kevesebb stresszhatás érje.

Az átültetés időpontjára univerzális szabály nincs. Nagy általánosságban véve tél végén-tavasz elején ültetünk át, de a legtöbb szobanövény esetében tavasztól őszig el lehet végezni a munkát. Érdemes tavasszal azokat a növényfajokat átültetni, amelyeknek télen van a nyugalmi idejük, és ősszel azokat, amelyeknek nyáron van. Én őszintén megvallva akkor ültetek át, amikor a növények és a föld a fent felsorolt körülményekkel jelzik az átültetés szükségességét, így kicsit függetlenítem az időpontot az évszakoktól. Eddig még nem tapasztaltam ebből eredeztethető növénykárosodást vagy teljes pusztulást.

Mire lesz szükségem az átültetésnél?

A szükséges kellékek beszerzéséhez legegyszerűbb egy kertészetbe ellátogatnunk, ahol tanácsot is kérhetünk a megfelelő földkeverékről és cserépméretről. De mielőtt ezt megtesszük, mérjük fel a terepet: lehet, hogy otthonunkban egyszerre több növénynek is szüksége van átültetésre.

Érdemes kategorizálnunk őket a következő szempontok szerint:

– mekkora és hány darab új virágtartóra van szükség,
– az átültetendő növények milyen földkeveréket igényelnek.

Ezeket figyelembe véve vásároljuk meg a becsült földmennyiséget és az új virágtartókat, és ne tévesszük szem elől a következőket:

– az új virágtartó 1-2 cm-rel legyen nagyobb/tágasabb a réginél,
– hibátlan állapotú virágtartót vásároljunk,
– gondoljunk a dekoratív virágtartók kiválasztásakor a vízelvezetés lehetőségére is (Válasszunk alul lyukas tartót, amit igény szerint belehelyezhetünk egy nagyobb és mutatósabb tartóba!),
– a földkeverék kiválasztásakor érdemes elolvasni a csomagolásán feltüntetett információkat (milyen növények számára készült, milyen tápanyagokat tartalmaz stb.),
– csak sérülésmentes (pl.: szakadás) csomagolású földkeveréket szállítsunk haza,
– többféle földkeverék-márka és kiszerelés közül válasszuk a mi adott helyzetünkhöz leginkább testhezállót (az árat, származási országot és minőséget tekintve jelentősek lehetnek az eltérések – ennek eldöntéséhez tapasztalatokra vagy ajánlásokra is szükségünk lehet).

Természetesen a föld és virágtartók mellett kézi szerszámokra, igény szerint kertészkesztyűre, illetve otthon elegendő helyre lesz még szükség a kényelmes és élvezhető munkavégzéshez. Akár a földön, akár az asztalnál dolgozunk, érdemes újságpapírt vagy nem sajnált ruhaanyagot terítenünk a munkaterületre, így az utólagos takarítással sem kell annyit bajlódnunk.

Az átültetés csínja-bínja

A munkaterület biztosítása után – ez kicsit úgy hangzik, mint egy helyszínelés megkezdhetjük az átültetést. Legyen kéznél minden segédeszköz, a föld és a tartók is.

1. lépés: A növényt óvatosan emeljük ki a régi edényéből – ha szükséges, kérjünk segítséget, főleg nagyméretű, vagy több tőből eredő növény át- vagy szétültetésénél.
2. lépés: A kiemeléssel láthatóvá válnak a gyökérrendszer egyes részei. Vizsgáljuk meg, van-e a gyökéren sérülés vagy elváltozás (kórokozó vagy kártevő jelenlétére utaló tünet).
3. lépés: Amennyiben van, távolítsuk el ezeket a gyökérrészeket. Éles eszközzel dolgozzunk, és kicsit csípjünk le a már egészségesnek ítélt gyökérrészből is.
4. lépés: A kiemelt földlabda felső rétegét óvatosan, a gyökerek megsértése nélkül kaparjuk le.
5. lépés: Távolítsuk el a gyökerek közti összetömörödött talajrögöket.
6. lépés: Helyezzük bele az új virágtartóba a növényt, és óvatosan töltsük fel az új földkeverékkel. Ne tömködjük be a talajt betonkeménységűre, de ne is lötyögjön a növény az új tartóban.
7. lépés: Ttisztítsuk meg a növényt és az új tartót az esetleges szennyeződésektől, és egy kicsit meg is locsolhatjuk (ez kimaradhat nem vízigényes növények esetében, pl.: kaktusz).

Kiegészítések:

– A 4. lépésnél, amennyiben láthatóan jól gyökeresedő sarjakat találunk, ekkor érdemes leválasztani őket a növényről.
– A régi, még jó állapotú cserepektől csak végszükség esetén váljunk meg! Alapos kimosásuk és fertőtlenítésük után még használatba vehetjük őket – ki tudja, talán a következő átültetésnél. 
– A megmaradt földkeveréket helyezzük biztonságosan olyan helyre, ahol csekély esélye van a kiömlésre.
– Tapasztaltabb növénygondozók már maguk is előállíthatják a megfelelő földkeveréket, de pályakezdőknek érdemes a kész bolti keverékekkel kezdeni.


Eredményes és örömteli időtöltést kívánok!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mikor hagyjuk abba tavasszal a madarak etetését?

2024. március 24. 05:40

Felelős madáretető-tulajdonosként figyelnünk kell arra, hogy megfelelő időben hagyjuk abba az etetést. Fontos, hogy a madárszülők már ne magokkal etessék tavasszal a fiókáikat, mert az árthat nekik, de mit csináljunk, ha tavasszal még hidegebb hetekre lehet számítani?

Kis lépés nagy célért: a Föld órája 2024-ben

2024. március 22. 05:40

A természetvédelemmel kapcsolatos évfordulók, kampányok, kiemelt események remek lehetőséget nyújtanak ahhoz, hogy jobban megismerjük a gyönyörű bolygónkat, és időt szenteljünk a védelmére. Ide tartozik a Föld órája akció is.

Mikor kerüljük a fahamu használatát a kertben?

2024. március 20. 06:40

A fahamu helyes felhasználásával nemcsak a háztartási hulladékot csökkentjük, hanem a kertünk is meghálálja a jó minőségű, szakszerűen kijuttatott, szerves trágyaként funkcionáló fahamut. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor nem javasolt a használata, vagy egyenesen árt egyes növényfajoknak.

A fahamu helyes használata a házikertben

2024. március 18. 05:40

A fahamu igazi kincs a házikertben, ha helyesen használjuk fel. Tisztában kell lennünk vele, hogy mikor, mennyit juttathatunk ki belőle, és mely növények fejlődését segítjük elő vele.

Erről érdemes tudni a fúrt kutak kapcsán!

2023. március 31. 15:43

Továbbra is díjmentesen lehet üzemeltetni a korábban létesített és bejelentési kötelezettségnek eleget tevő kutakat.

Itt az idő a szemléletváltásra a vízgazdálkodásban is

2019. március 23. 11:02

Az öntözés csak a magyar termőföld 2 százalékára terjed ki, ezért 2024-ig 100 ezer hektárral növelni kell az öntözhető területek nagyságát.

Tovább folytatódik a hazai öntözésfejlesztés

2019. április 12. 11:16

Az öntözés fejlesztése hosszú távon akkor lesz sikeres és a mezőgazdasági vízgazdálkodás akkor lesz fenntartható, ha a termelők gazdaságosan öntöznek.

Változtatható intenzitású öntözés Solton – a stabilitás és gazdaságosság kulcsa a VRI

2023. november 29. 10:10

Borbély Istvánt látogattuk meg Solton, aki Bács-Kiskun megye északi-nyugati szélén, a Duna partján gazdálkodik családi cég formájában.