Beszállítók Szombathelyen terjeszkedik a Schaeffler

Szombathelyen terjeszkedik a Schaeffler

MTI | 2019.11.29 04:30

Szombathelyen terjeszkedik a Schaeffler

A Schaeffler-csoport 23,5 milliárd forintos beruházással új gyárat épít Szombathelyen, 150 új munkahelyet teremtve, amelyhez a kormány 5 milliárd forint vissza nem térítendő készpénztámogatást nyújt.

Hirdetés

A Schaeffler-csoport úgy döntött, hogy az új autóipari korszakra történő átálláshoz szükséges beruházását Magyarországon valósítja meg, az új gyáregység kutatás-fejlesztéssel is foglalkozik majd.

Szigeti Tibor, a Schaeffler Savaria Kft. ügyvezető igazgatója közölte, hogy az új gyár egy 30 hektáros területen, a régi gyártól 3 kilométerre, zöldmezős beruházással épül meg. A 18 ezer négyzetméternyi területből 15 ezer gyártóterület lesz. A beruházás 2020 februárjában kezdődik, és az év végére befejeződik.

A Schaeffler beruházása növeli a magyar gazdaság exportteljesítményét, megerősíti Magyarország szerepét az új autóipari korszakban, megélhetést ad újabb 150 családnak és további keresletet fog támasztani a kis- és közepes vállalkozások termékei, szolgáltatásai iránt.

Ipar 4.0 és az elektromobilitás

Szigeti Tibor elmondta, hogy a Schaeffler-csoport családi tulajdonú vállalat, ipari és autóipari beszállítóként több mint 50 országban mintegy 170 vállalata működik. Stratégiájában négy fókuszterületet - környezetbarát hajtóművek, városi mobilitás, városok közötti mobilitás, energialánc.

A vállalat nyolc fő stratégiai pillért határozott meg, ezek közé tartozik az Ipar 4.0, a digitalizáció és az elektromobilitás. Megjegyezte, utóbbi terület nem számít újdonságnak, hiszen több mint 10 éve foglalkoznak új hajtásláncok fejlesztésével az e-mobilitás területén.

Arról, hogy szerintük várhatóan hogyan alakul majd az elektromos járművek piaca, elmondta: a Schaeffler gyorsított forgatókönyvet dolgozott ki, amely azt feltételezi, hogy 2030-ban a mostani termelésszám mellett az összes autó 30 százaléka tisztán elektromos, 40 százaléka hibrid lesz, és csupán 30 százaléka lesz kizárólag belső égésű motorral kialakítva.

Az ügyvezető igazgató elmondta, hogy a Schaeffler Magyarországon két gyárral és egy értékesítési irodával van jelen. A globális szervezet jövőformáló elképzeléseiben a magyarországi gyárak fontos szerepet játszanak. A szombathelyi vállalat 20 éves múltra tekint vissza, jelenleg mintegy 3300 munkavállalóval működik, így a régió legnagyobb munkáltatója. Autóipari beszállítóként komponensek előállításával foglalkozik, emellett kutatási-fejlesztési központtal rendelkezik.

Az autóipar Magyarország motorja

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a bejelentésen elmondta, modernkori ipari forradalom zajlik, aminek a tempóját alapvetően az autóipar diktálja azzal, hogy a hagyományos meghajtás felől a fókusz áttevődik az elektromos meghajtásra. A most bejelentett beruházás bizonyíték arra, hogy a változások itt és most történnek, és kézzelfogható hatásaik vannak az üzemekre, munkahelyekre.

A beruházás szorosabbra fűzi a német gazdasági kapcsolatokat. Németország továbbra is a legnagyobb beruházó Magyarországon, hatezer német vállalat több mint 300 ezer magyar embernek ad munkát. A kereskedelmi kapcsolatok sorra döntik a rekordokat, várhatóan így lesz idén is, hiszen az export már az első nyolc hónapban meghaladta a 20 milliárd eurót.

A beruházás helyszínéül szolgáló Vas megyében az év első kilenc hónapjában 4,3 százalékkal nőtt az ipari termelés, meghaladva az 1000 milliárd forintot. A munkanélküliség a megyében a 2010-es 11,5 százalékról mostanra 2,5 százalékra süllyedt.

A nyitóképen Szigeti Tibor, a Schaeffler Savaria Kft. ügyvezető igazgatója.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink