Beszállítók Üzemanyagcella-munkacsoportot hozott létre a Mahle

Üzemanyagcella-munkacsoportot hozott létre a Mahle

autopro.hu/Sz.K. | 2019.08.21 15:27

Üzemanyagcella-munkacsoportot hozott létre a Mahle

Azoknak a vállalatoknak, melyek a jövő mobilitását akarják alakítani, gyorsan kell reagálniuk a megváltozó feltételekre. Ez az egyetlen út ahhoz, hogy az új technológiákat gazdasági szempontból is életképessé tegyék, és termékeiket sorozatgyártásba vigyék. A Mahle új munkacsoportja az a hely, ahol minden, az üzemanyagcellával kapcsolatos téma felmerülhet.

Hirdetés

A levegő áramlásának útja, más szóval a katód légrendszer az üzemanyagcella egyik központi rendszere. A kapcsolatok és interakciók bonyolultak, és csak körülményes szimulációkkal lehet kiszámítani őket. Erre a nagy munkára állt fel a Mahle autóipari beszállítónál az üzemanyagcella munkacsoport. A Mahle a hagyományos mobilitás széleskörű kutatás-fejlesztési területeinek szakértelmét helyezi át új munkacsoportjába, így lehetővé téve, hogy a hő-, a levegő, a folyadék-, és szűrés szakterületek célzottan tudjanak egymással együttműködni.

Így működik a munkacsoport

A különböző fejlesztési központok szoros együttműködésének példája az ion- és hőcserélők közös fejlesztése. Itt a Mahle hőkezelési és szűréstechnológiai szakértelme találkozik. Az üzemanyagcellák hűtéséhez használt hűtőfolyadékot ioncserélni kell, hogy az elveszítse elektromos vezető képességét. Ha vezető lenne, akkor nem robbanóelegy is kialakulhat, de veszélyes áramlatok is létrejönnének. Az ioncserélt hűtőfolyadék az üzemanyagcella bipoláris akkulemezei között áramlik át, ezzel hűtve őket. Az ioncserélt hűtőfolyadék meglehetősen reagens azokkal a korrodens alkatrészekkel, melyek kapcsolatba kerülnek vele, így ezt meg kell akadályoznini. Éppen emiatt a Mahle passzívvá teszi a hőcserélőt, csökkentve az ioncserélő terheltségét.

Üzemanyagcella párásító lemez. Forrás: mahle.com

A víz üzemanyagcellából történő távozása is nagy szakértelmet igényel. Az intelligens vízáramoltató rendszer biztosítja, hogy csak nagy sebességnél engedjen vizet az autó, ezzel megakadályozva, hogy a víz kis sebesség mellett esetleg megfagyjon.

Üzemanyagcella párásító lemez. Forrás: mahle.com

A Mahle 2018-ban 12,6 milliárd euró (4 091 milliárd forint) eladást generált. A beszállító több mint 30 országban, 160 gyártási helyszínen 79 ezer főt foglalkoztat. Legfőbb kutatás-fejlesztési központjai Németországban, Nagy-Britanniában, Luxemburgban, Spanyolországban, Szlovéniában, az Egyesült Államokban, Brazíliában, Japánban és Kínában vannak, ezeken a helyszíneken több mint 6100 fejlesztőmérnök és technikus dolgozik a jövő mobilitásának innovatív megoldásain.

Nyitókép: Üzemanyagcella-rendszer, forrás: mahle.com

Kiemelt Partnereink