Elemzések Masszírozni kell az agyakat, hogy trendi legyen az elektromos autó

Masszírozni kell az agyakat, hogy trendi legyen az elektromos autó

autopro.hu/Sz.K. | 2019.04.23 05:00

Masszírozni kell az agyakat, hogy trendi legyen az elektromos autó

Úgy látszik, kizárólag reklámokkal és PR-cikkekkel nem lehet megsürgetni az elektromos mobilitás terjedését. Egy kutatásból kiderült, az emberek alapvető fogalmakkal és működési alapelvekkel nincsenek tisztában. Brit kutatók vizsgálatából kiderül, hogy a gyártók és a fogyasztók két külön világban mozognak.

Hirdetés

Az oktatás és megfelelő ismeretátadás hiánya a legfőbb gátja az elektromos autók terjedésének – mutat rá a friss brit tanulmány. Az esetek 34%-ában információhiány a legfőbb oka annak, hogy sokan még mindig inkább a hagyományos hajtást keresik. Hihetetlen, de igaz, hogy a megkérdezettek 18%-a nem is tudott az elektromos autók létezéséről, de 59%-uk azért szeretne többet megtudni róluk.

A kutatás egy 2000 fős reprezentatív mintán készült és csak az elektromos személyautókra terjedt ki, nem pedig az elektromos technológiát használó egyéb közlekedési és szállítmányozási eszközökre. Nem tartalmazott kérdéseket az elektromos járművek olyan használati módjáról sem, mint az autó- vagy a fuvarmegosztó szolgáltatások.

Hogy is van, melyik a drágább, az áram vagy a benzin?

Egyik korcsoportban sem vágytak futurisztikus autókra, a többség azt szeretné, hogy az e-autókat a most ismert személygépjárművektől csak a meghajtás különböztesse meg. Az e-autókat főként a nagyvárosok lakói értékelik, de a kisvárosiak és a falusiak is nagy érdeklődést mutatnak irántuk.

És hogy mit gondoltak nagy általánosságban a megkérdezettek az elektromos autókról? A tanulmányban szó van arról is, hogy tévhitek még sokak fejében élnek. A kérdőívet kitöltők 53%-a nem tudta, hogy otthon, konnektorról is tölthetők ezek a járművek, továbbá minden korcsoport úgy gondolta, hogy az e-autók kivétel nélkül drágák.

A felmérésben szereplő példa rámutatott, hogy egy átlagos autó 14 ezer fontba (5 millió forint) kerül, míg egy elektromos közel 32 ezer fontba (12 millió forint). A résztvevők azonban nem értették meg, hogy a járművek valódi árát a vételár és a működési költségek együtt határozzák meg. Ebből a szempontból az elektromos autók sokkal gazdaságosabbak, mivel olcsóbb „tankolni” őket, és fenntartási költségük is kevesebb. A kitöltők nagy többsége, 89%-a nem meggyőzhető afelől, hogy 35 ezer fontnál többet kiadjon egy elektromos autóért. Vagyis ez az a lélektani határ, amit érdemes a gyártóknak is megfontolniuk, legalábbis ha a brit piacban gondolkodnak.

A Tesla nyerte az ismertségi versenyt

Tízből négy megkérdezett a Teslát nevezte meg először, a második legismertebb márka, a BMW 18%-ot ért el. Rajtuk kívül egy márka sem jutott 15% fölé. A résztvevők 31%-a gondolta azt, hogy a töltéshez megfelelőbb infrastruktúra kiépítésére lenne szükség. A megkérdezettek 20%-a nem tudott róla, hogy adókedvezmény is jár azoknak, akik elektromos autókat vesznek. Kétharmaduk arról sem tudott, hogy az akkumulátor minden esetben töltődik, amikor a sofőr a fékpedálra lép.

Az idősebb korosztályt elvesztette az e-forradalom

A kutatás három korcsoportba sorolta a válaszadókat.

  • Az érdeklődők: a 18-24 éves korosztály
Közülük háromból kettőt érdekelnek az elektromos autók, de tízből kilencen nem fontolgatják elektromos jármű vásárlását. Viszont a megkérdezettek több mint felének a stílus, a dizájn a legfontosabb;
  • A fenntartásokkal bírók: a 25-54 éves korosztály
Ők nem idegenkednek az e-autóktól, de aggódnak a különbségek miatt. Többségük inkább hibridet választana az elektromos helyett;
  • A szkeptikusok: az 55 év feletti korosztály
Mélyen gyökerező álláspontokkal lehet itt találkozni, a korcsoport 54%-a szerint még túlságosan kísérleti fázisban van az elektromos technológia. De még ha fejlődne is az elektromos mobilitás, még akkor is csak kevesebb, mint a korcsoport harmada fontolná meg, hogy ilyen autót vegyen. Az összes megkérdezett kétharmada számára az alacsonyabb fenntartási költségek és a környezetkímélőbb technológia a legnagyobb előny, és csupán 20%-uk mondta azt, hogy a teljesítmény mindenképp az e-autók ellen szól.
Hirdetés

Kiemelt Partnereink