Gyártók Az Opelnál is hőség van, a ventilátort is bevetették

Az Opelnál is hőség van, a ventilátort is bevetették

Kuthi Áron | 2019.06.22 05:07

Az Opelnál is hőség van, a ventilátort is bevetették

Minden autóipari termelő cégnél létezik intézkedési protokoll arra nézve, ha a munkavégzés helyén tartósan megemelkedik a hőmérséklet. Ez általában a nyári időszakban fordul elő, a legfontosabb ilyenkor az elegendő mennyiségű, és elérhető távolságban lévő ivóvíz, frissítő biztosítása.

Hirdetés

Munkavégzés idején, meleg időben ellenjavallott a kávé és tea túlzott fogyasztása, mert ezek az italok az élénkítés mellett általában vízhajtó hatásúak, így az ember több vizet veszt. A munkavégzés közbeni szünetek szerepének fontossága ilyenkor megnő, mert ha csak egyetlen rosszullét fordul elő, egy egész gyártósor is kieshet, akár több órára.

A hét elején beszámoltunk róla, hogy a Suzuki esztergomi gyárában és a Bosch üzemeiben milyen intézkedéseket tesznek. A Boschnál légkondicionálással és árnyékolással, a Suzukinál a munkaközi szünetek rendjének átszervezésével és más egyébbel védekeznek a meleg ellen.

Az Opel Szentgotthárdot is megkérdeztük a témában, ők azt válaszolták, hogy folyamatosan, tehát nemcsak a meleg időszakban adnak megfelelő mennyiségű és minőségű védőitalt. A szerelősori munkahelyeken ventilátor működik, irodáik klimatizáltak, illetve a termelési és karbantartási dolgozóknak is klimatizált pihenőhelyiségeket biztosítanak.

Melegben folyamatosan monitorozzák a munkahelyi levegő hőmérsékletét, és erről értesítési rendszert működtetnek a termelési vezetők tájékoztatása érdekében. Óránként legalább 5, de legfeljebb 10 perc pihenőidőt biztosítanak, ha ezt a hőmérsékleti értékek indokolják. Engedélyezik a könnyített munkaruhát, illetve szükség esetén további ivókutakat helyeznek ki.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink