Gyártók Sztrájkolnak a győri Audiban

Sztrájkolnak a győri Audiban

autopro.hu/P.M. | 2019.01.18 09:10

Sztrájkolnak a győri Audiban

Pénteken kilenc órától kétórás figyelmeztető sztrájkot tartanak az Audi Hungaria Zrt. győri gyárában. Azért hirdették meg a demonstrációt, mert nem sikerült megállapodni a 2019-es bérekről.

Hirdetés

Január 17-én azt közölte az Audi Hungária Független Szakszervezete (AHFSZ), hogy egyhangúlag elutasította a vállalat legutolsó bérajánlátát, majd átadták követeleseiket.

Közleményükben azt írták, a szakszervezet tagjai kérdőívben korábban jelezték, hogy a jelenlegi nettó jövedelmükhöz képest 40%-os növekedéssel éreznék a tisztes megélhetést tekintetében megbecsülve magukat. Mint írták, nem a németországi fizetések elérséért harcolnak, hanem a jelentős lemaradás csökkentéséért, ami szerintük már a közép-európai országok esetében is megfigyelhető.

Az érdekképviselet követelési tartalmazzák, hogy a bérmegállapodást egy évre rögzítsék, úgy, hogy az alapbéremelést kombinált béremelés alkalmazásával 18 százalékkal, de minimum 75 ezer forinttal emeljék meg. Ezen felül az alapbérbe a mozgóbér négy százalékát építsék be, kapjon minden munkavállaló egy hónapban egy teljes szabad hétvégét, a gyermekek és az életkor után járó szabadságokkal pedig a munkavállaló rendelkezhessen. A választható béren kívüli juttatás keretösszegét a jelenlegi 620 ezer forintról 787 ezer forintra növeljék, fejlesszék tovább a lojalitás bónuszt és vezessék be a jubileumi bónuszt.

A sztrájkot az Audi teljes területére hirdették meg, amihez nem szakszervezeti tagok is csatlakozhatnak.

(Fotó: Audi Hungária Független Szakszervezet Facebook oldala)

Kiemelt Partnereink