Szolgáltatók Kényelmesre vette a tempót az amerikai magánszektor

Kényelmesre vette a tempót az amerikai magánszektor

MTI | 2019.05.24 11:29

Kényelmesre vette a tempót az amerikai magánszektor

A kereslet csökkenésének, valamint az amerikai-kínai kereskedelmi feszültségek fellángolásának hatására jelentősen lassult az amerikai magánszektor növekedése májusban az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport csütörtökön közölt előzetes adatainak tanúsága szerint.

Hirdetés

Az amerikai szolgáltatási szektor beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 50,9 pontra, 39 havi mélypontra süllyedt májusban az előző havi 53,0 pontról. Elemzők emelkedésre, 53,2 pontra számítottak.

A feldolgozóipari BMI 50,6 pontra, 116 havi mélypontra esett az áprilisi 52,6 pontról. Szakértők enyhe romlásra, 52,5 pontra számítottak.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett, összetett BMI 36 havi mélypontra, 50,9 pontra csökkent. Elemzők 55,2 pontot vártak az áprilisban mért 53,0 pont után.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat vagy alszektor növekedését jelzi. Az előzőnél alacsonyabb 50 pont feletti érték a növekedés ütemének lassulását tükrözi.

Alig növekednek a megrendelések

Az indexek idei évben tapasztalt meredek csökkenése arra utal, hogy az amerikai gazdaság növekedése lassulhat a következő hónapokban, különösen akkor, ha a Kínával való kereskedelmi vita elhúzódik. Alig növekednek a megrendelések úgy a hazai, mint a külföldi vásárlók részéről, és a vállalatok lefékezték a munkaerő-felvételt.

Az adatokat kommentálva Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza rámutatott: az üzleti tevékenység növekedése meredeken lassult májusban, mivel a kereskedelmi háború miatti aggodalmak és megnövekedett bizonytalanság újabb csapást mért a megrendelésállományra és az üzleti bizalomra.

A kompozit beszerzésimenedzser-index értéke azt mutatja, hogy a gazdasági növekedés évesített üteme 1,2 százalékra lassult májusra, és a helyzet tovább romolhat. Különös aggodalomra ad okot, hogy a lassulás az amerikai munkavállalók 80 százalékát foglalkoztató szolgáltatási szektorra is átterjedt.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink