Szolgáltatók Lassult a német gépipar exportja

Lassult a német gépipar exportja

MTI | 2018.11.19 15:54

Lassult a német gépipar exportja

Lassult a német gépipar exportjának növekedése a harmadik negyedévben, ezen belül pedig szeptemberben már csökkenést jegyeztek fel.

Hirdetés

A német gépipari vállalatok szakmai képviseleti szervezete, a VDMA hétfőn azt közölte, hogy a szeptember végével záródott három hónapban az export éves összevetésben 3,9 százalékkal, 43,8 milliárd euróra nőtt, ami lassulás az első fél évi 5,9 százalékos bővüléshez képest.

Szeptemberben az export 0,2 százalékkal zsugorodott az egy évvel korábbihoz képest, de mint Ralph Wiechers, a VDMA vezető közgazdásza megjegyezte, egyetlen hónap adatából nem érdemes hosszabb távú következtetést levonni.

A szakértő hozzátette: a német gépipar exportkilátásait döntően befolyásolják, hogy milyen irányt vesznek a globális kereskedelmi konfliktusok.

A német gépipari export az idei első kilenc hónapban 5,2 százalékkal, 131,9 milliárd euróra nőtt.

A januártól szeptember végéig terjedő időszakban a német gépipar legnagyobb felvevőpiaca az EU volt, ahová 62,14 milliárd euró értékben exportált. A növekedés a tavalyi azonos időszakkal összevetve 5,6 százalék volt.

A Kínába irányuló német kivitel 11,4 százalékkal, 14,23 milliárd euróra, az Egyesült Államokba pedig 6,9 százalékkal, 14,16 milliárd dollárra bővült a kilenc hónapban.

Kiemelt Partnereink