Szolgáltatók Rábólintott az EP az InvestEU program finanszírozására

Rábólintott az EP az InvestEU program finanszírozására

MTI | 2019.04.23 09:16

Rábólintott az EP az InvestEU program finanszírozására

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén támogatta az európai beruházások fellendítését célzó InvestEU program finanszírozását a 2021-2027 közötti időszakra szóló uniós költségvetés keretében – közölte az uniós parlament csütörtökön.

Hirdetés

A 463 szavazattal, 64 ellenében, és 29 tartózkodás mellett elfogadott InvestEU program könnyebben hozzáférhetővé és hatékonyabbá teszi az uniós finanszírozást a beruházási projektek számára.

A program az európai beruházási tervre építve fogja majd össze az Európai Stratégiai Beruházási Alapot és az Európai Unióban végrehajtott beruházásokat jelenleg támogató 13 egyéb uniós pénzügyi eszközt.

A program korlátozott összegben használ fel állami forrásokat, és uniós költségvetési garanciát nyújt annak érdekében, hogy jelentős magán- és közforrásokat tudjon mozgósítani. Az uniós garancia négy fő területen – a fenntartható infrastruktúra, a kutatás, innováció és digitalizálás, a kis- és középvállalkozások, valamint a szociális beruházások és készségek – megvalósuló beruházásokra fog összpontosítani.

40,8 milliárd euróra nőhet a garancia

Az európai parlamenti képviselők az Európai Bizottság által javasolt uniós garancia összegét 38 milliárd euróról 40,8 milliárd euróra emelnék annak érdekében, hogy közel 700 milliárd eurót fektessenek be a beruházásokba. A kezdeményezés helyettesíteni fogja a jelenlegi, a 2008-as válságot követően létrehozott európai stratégiai befektetési alapot (EFSI).

A tájékoztatás szerint az InvestEU Alapot kiegészíti majd a projektgazdák számára testre szabott támogatást nyújtó InvestEU Tanácsadó Platform és az InvestEU Portál, könnyű hozzáférést biztosítva a lehetséges befektetők számára az érett szakaszban lévő projektekhez. A program emellett beépül az uniós bizottság beruházásokra, strukturális reformokra és a felelősségteljes költségvetési gazdálkodásra irányuló gazdaságpolitikai intézkedéseibe

Mint közölték, a májusban esedékes európai parlamenti választások után létrejövő új Európai Parlament folytatja a tárgyalásokat és véglegesíti a program részleteit a tagállamok EU-ügyi minisztereivel.

Kiemelt Partnereink