Szolgáltatók Érden létesít tesztközpontot az AVL

Érden létesít tesztközpontot az AVL

MTI | 2019.06.24 15:00

Érden létesít tesztközpontot az AVL

Érden létesíti új magyarországi vállalati központját és tesztbázisát a világ vezető független járműipari fejlesztő vállalata, az osztrák AVL. Az 5,6 hektáron, zöldmezős beruházással megvalósuló új komplexumban 2020-tól hagyományos és elektromos tesztpadokkal egyaránt dolgoznak majd az új generációs belső égésű, hibrid, valamint elektromos motorok és hajtásláncok fejlesztése, szimulációja és tesztelése kapcsán.

Hirdetés

Az AVL Hungary Kft. érdi regionális fejlesztési központjának 12,5 milliárd forintos beruházásához a kormány hárommilliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott. Az AVL beruházása révén 350 új munkahely jön létre, amelyből 253 állás felsőfokú végzettséghez kötött.

Dirk Janetzko, az AVL Hungary Kft. ügyvezető igazgatója a maga nemében a világon egyedülállónak nevezte a központot, és elmondta, azon dolgoznak, hogy a különböző meghajtású motoroknál csökkentsék a károsanyag-kibocsátást. Úgy becsülte, hogy 2030-ra a járművek 70 százaléka hibridhajtású lesz, 30 százalékuk pedig teljesen elektromos meghajtású.

Az AVL Hungarynél 2010-ben még alig száz, ma azonban már közel 400 munkatárs menedzsel teljes fejlesztési ciklusokat, illetve vesz részt a motortervezés, a szoftverfejlesztés, a szimuláció, a gyártástervezés, a kalibráció és a tesztpados mérés különböző fázisaiban.

A Kecskeméten és Zalaegerszegen működő egységek mellett jelenleg Budapesten található a magyarországi központ, amely 2020-tól költözik az új érdi komplexumba, amely az AVL globális hálózatának második legnagyobb egysége lesz. Itt kap helyet hamarosan 12 tesztpad is, amelyek 2020-ra készülnek el, 2021-re pedig teljes kapacitással működik majd az új AVL főhadiszállás és K+F központ.

Az AVL Hungary – a belső égésű motorok tökéletesítésén kívül – egyre nagyobb figyelmet fordít a környezetkímélő elektromos és hibrid megoldásokra, továbbá az önvezető gépjárművek fejlesztésére is, mely területek a közeljövőben a járműipar legfőbb fókuszát jelentik.

(Nyitóképen: Helmut List, a hajtóműrendszerek fejlesztésével, szimulációjával és tesztelésével foglalkozó osztrák AVL vezérigazgatója (b3), Robert Fischer vezérigazgató-helyettes (b2), Dirk Janetzko, az AVL Hungary Kft. ügyvezető igazgatója (b), Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Aradszki András KDNP-s országgyűlés képviselő, és T. Mészáros András polgármester (b-j) az AVL Hungary Kft. zöldmezős beruházás keretében épülő érdi regionális kutatás-fejlesztési központjának alapkőletételi ünnepségén 2019. június 24-én.)

Kiemelt Partnereink