2024.04.19, Péntek

Kutatók Éjszakája 2018 a Kecskeméti Bányai Júlia Gimnáziumban

Kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium

2018.10.03. 16:06

Idén több mint 800 regisztrált résztvevője volt az iskola programjainak. 

Hirdetés

2018. szeptember 28-án már ötödik alkalommal vett részt a Kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium a Kutatók Éjszakája országos rendezvénysorozatban. Évről-évre egyre többen döntenek úgy, hogy a péntek estéjüket a gimnázium értékes és színvonalas programjain töltik.
A természettudományi szekciók ebben az évben is látványos és izgalmas kísérletekkel várták az érdeklődőket:

A biológia laborban a látogatók „Darwin szemüvegén” át kaptak bepillantást a legsikeresebb állattörzs legszorgalmasabb képviselőinek, a méheknek az életébe és „munkásságába”, a méhek titokzatos életébe. A résztvevők Korsósné Jávorka Zsuzsanna és Borsos Katalin tanárnők látványos bemutatókon keresztül keresték a választ a méhekkel kapcsolatos kérdésekre, a Dolce vita! jegyében pedig mézkóstolásra is sor került.

Az iskola fizika tanárai, Bakk János, Szittyai István és Varga József több területről mutattak be illetve próbáltattak ki kísérleteket az érdeklődő résztvevőkkel, többek között az alábbi témákban: Az áramló levegő titkai; Látszik? Nem látszik? Átlátszik? – képalkotás az infravörös tartományban; Mérőlabor a zsebben – okostelefon a fizikaórán.

„Hétköznapjaink csodái” címmel Labancz István tanár úr olyan kísérleteket válogatott össze, amelyekben valamilyen hétköznapi anyaggal, tárggyal, jelenséggel vagy érzéssel találkozhattunk. Nem mindig az történt, amit előzetes ismereteink alapján vártunk volna, hiszen a kémia mindig képes meglepetéseket okozni. Mindenesetre a kísérletek igyekeztek tolmácsolni számunkra a kémia nyelvét!

Laborban az igazság! – vallják Reiterné Makra Zsuzsanna és Vargáné Hajdú Mária kémiatanárok. A látogatóknak lehetőségük volt megtapasztalni egyes házi praktikákat, építhettek vulkánt és előcsalogathatták a fekete kígyót a fehér tablettából. Az önálló élményszerzés mellett látványos bemutató kísérletek tették emlékezetessé az estét.

Bogdányné Pigniczki Erzsébet matematika szakos tanárnő „kockulni” hívta a kihívásokat szerető érdeklődőket, és együtt fedezték fel a kockák és egyéb poliéderek színes világát. A látogatók elkészíthették saját különleges kockájukat, amit később akár ajándékdobozként is felhasználhatnak; készítettek saját Hart-poliédert és betekintést nyertek általa az aranymetszés világába.

Szokásos módon ismerkedhettek az érdeklődők a XXI. század egyik legdinamikusabban fejlődő tudományával, a robotikával. A robotok programozásának egyszerűségét interaktív módon tehetséges diákok segítségével próbálhatták ki az érdeklődő gyerekek, felnőttek.

Robotbéka építése és programozása volt a Kiss Róbert, Sántáné Beke Anikó kollégák valamint Józsa Tamara és Kohut Márk 8. évfolyamos tanuló által vezetett foglalkozás célja. A 6-11 éves korosztály számára ajánlott LEGO WeDo 2.0 eszköz olyan tudományos projekteket tartalmaz, amelyeknek a segítségével a diákok testközelből is megismerkedhetnek a mérnöki gondolkodás valamint a programozás alapjaival. Az est folyamán egy robotbékát építettek a résztvevők és tabletek segítségével „életre” is keltették.

Az érdeklődők Nyíri Anna Eszter és Mihalik Dániel előadásában hallhattak a WRO (World Robot Olympiad) 2017 őszén megrendezésre került világbajnoki döntőjén részt vett bányais csapat élményeiről. A Bányai Júlia Gimnázium csapata 2017-ben már másodszor vehetett részt ezen a rendkívüli eseményen, ezúttal Costa Rica fővárosában, San Joséban. Feladatuk egy természettudományos projekt megvalósítása és annak prezentálása volt a szakmai zsűri és az érdeklődők előtt. A közönség megismerhette a csapat által készített projekt részleteit, és átélhette egy robotikaverseny izgalmait, mindemellett bepillantást nyerhettek egy lenyűgöző ország kultúrájába, ahol a jelszó: Pura Vida!

Az időjárás ebben az évben is kegyes volt a természettudományok iránt elkötelezett látogatókhoz. Az iskolaudvaron Kiss Róbert és Labancz István tanár urak, Kaptás Flóra és Venyingi Fanni 11. évfolyamos diákok segítségével adták elő Udvar-lásukat a természettudományoknak. A kísérletek során a szélsőségeké volt a főszerep. Láthattunk kísérleteket a közel –200 oC-os folyékony nitrogénnel, megcsodálhattuk a klorát gumimacikra gyakorolt hatását, voltak metanolos rakétakísérletek, porrobbanás bemutató és izzóacél szikraeső. A több mint négyszáz néző előtt bemutatott kísérletek reméljük sok diákot és felnőttet csábítanak a természettudományokat értők és kedvelők közé.

"Speciáció egy dél-kelet ázsiai magashegységben és környezetében” címmel Szabó Ödön tanár úr helyszíni megfigyelései alapján adott elő a környezeti feltételeknek a fajfejlődésre és fajkeletkezésre, tehát az evolúció mechanizmusára gyakorolt hatásáról.

A természettudományos szekciók mellett idén is nagy sikert aratott Berkecz tanár úr hagyományos Ördöglakatok programja, ahol a legkisebbektől kezdve a legnagyobbakig próbálták megfejteni a néha szó szerint is lebilincselő játékok megoldásait. A szabadulószoba idén is népszerű programpontja volt az estének: a résztvevők éjszakába nyúlóan keresték a „kulcsot” a különböző fejtörők segítségével.

Folytatódott a humán tudományok megjelenése a programok között: dr. Ujlaky István idén „Karthágó, a legnyugatibb Kelet” címmel tartott előadást, melynek tárgya az ókor jelentős kereskedelmi és katonai nagyhatalma volt. Az előadásban elhangzott „geometriai modell” a szerző saját elmélete. Jankay Éva Nyelvi „ujjlenyomat” címmel az alkalmazott nyelvészetnek abba az ágába engedett bepillantást, mely egy bűnügyi nyomozás során az egyénre jellemző nyelvhasználati sajátosságokat vizsgálva járul hozzá a profil megalkotásához.

A felfrissülni vágyókat idén is Teaház fogadta. A szaktanárok és előadók munkáját több tucat bányais diák segítette – a látottak-hallottak alapján mindenki megelégedésére. A tudományok ünnepe volt ez az este!

KecskemétKecskemétKutatók ÉjszakájaKecskeméti Bányai Júlia Gimnázium