2024.04.26, Péntek
Robotépítő diákok nemzetközi találkozóját tartják Kecskeméten
Fotók: Sellei László

Robotépítő diákok nemzetközi találkozóját tartják Kecskeméten

Kecskeméti Szakképzési Centrum Gáspár András Szakgimnázium és Szakközépiskola

2019.02.12. 09:12

Vegyes csapatokban különböző logikai és informatikai feladatokat oldanak meg, majd a rendezvény zárásaként, pénteken a hét folyamán épített és programozott robotok sumo versenyére kerül sor.

Hirdetés

Olaszország és Lengyelország után most Magyarországon, Kecskeméten találkoznak azok a robotépítő diákok, akik részt vesznek az Erasmus+ program támogatásával megvalósuló nemzetközi programban. A megnyitót hétfőn tartották a Kecskeméti Szakképzési Centrum Gáspár András Szakgimnáziumában és Szakközépiskolájában. A sepsiszentgyörgyi testvériskola képviselői megfigyelőként vesznek részt az eseményen.

A találkozón harminc 12 és 16 év közötti olasz, lengyel és magyar diák vesz részt, hozzájuk csatlakozik még húsz felkészítő tanár.  A program szakmai feladatait, mint a prezentációkészítés, programozás, robotépítés,  a tanulók vegyes csapatokban oldják meg, vagyis egy lengyel, egy olasz és egy magyar diák alkot egy versenyző csapatot. A szervezők ezzel is szeretnék elmélyíteni a kialakuló barátságokat.

A programmal az is célunk, hogy a fiatalok meg tudják élni azt, hogy az Európai Unió polgárai, és egy kicsit közelebb hozzuk őket egymáshoz. Ehhez most egy olyan tematikát, a robotikát választottuk, ami a diákokat különösen érdekli – nyilatkozta Leviczky Cirill, a Kecskeméti Szakképzési Centrum főigazgatója.

Szakkör formájában a robotika évek óta jelen van a Gáspár András Szakgimnáziumban és Szakközépiskolában. A diákok már többször is kiválóan szerepeltek a robotépítő tanulók számára rendezett robotsumo-versenyeken, amelyeken a LEGO-elemekből épített robotok egy kör alakú pályán sumósként küzdenek meg egymással, és az a robot a győztes, amelyik ki tudja tolni a másikat a pályáról. A játékos feladat komoly programozási tudást igényel.

A robotikát leginkább az autószerelő és autóelektonikai képzésben részt vevő tanulókhoz lehet kötni, hiszen ezeknek a robotoknak a szenzorai nagyon hasonlítanak azokhoz a szenzorokhoz, amelyeket az elektromos autókba építenek – magyarázza Győri Tamás, a projekt szakmai koordinátora.

A találkozón elsődleges a szakmai program, de a szervezők gondoltak a közösségi élményekre is, és számos kikapcsolódási lehetőséggel is készülnek. Kecskeméti, szegedi és budapesti városnézés éppúgy belefér a hatnapos rendezvénybe, mint a táncház vagy a bowlingozás. A csoport felkeresi a Neumann János Egyetemet és a Dr. Code Digitális Oktatási Központot is.

Ez a mostani projekt ebben az évben lezárul, de ennek a sikerére alapozva a Kecskeméti Szakképzési Centrum ismét szeretne pályázni az Erasmus+ programban újabb találkozók megszervezésére.

KecskemétKecskemétrobotikaGáspár András Szakgimnázium és SzakközépiskolaErasmus+