Hogyan fektess be 10 millió forintot a nyugdíjad maximalizálására?

Hogyan fektess be 10 millió forintot a nyugdíjad maximalizálására?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-11-09
 

Már csak 10-15 év hiányzik a nyugdíjkorhatár betöltéséhez, és van 10 millió forint megtakarításod? Úgy érzed, nem kapsz majd elegendő nyugdíjat, ha most nem teszel semmit? Előzd meg a pénzügyi nehézségeket, tegyél azért, hogy a nyugdíjad elegendő legyen az eddigi életszínvonalad fenntartásához!

Cikksorozatunk első, értékpapírokkal és második, ingatlanbefektetéssel foglalkozó részében megvizsgáltuk, hogy 10 millió forintot hogyan érdemes befektetned. Sorozatunk harmadik része a nyugdíjcélú megtakarításokat mutatja be, melyek tervezésénél kiemelkedően fontos, hogy mennyi idő alatt szeretnéd összegyűjteni a nyugdíjkiegészítésre szánt pénzt. Minél kevesebb idő áll rendelkezésedre, havonta annál több pénzt szükséges erre a célra félretenned.

Döntő jelentőségű, hogy fizetsz-e személyi jövedelemadót? (A KATA-sok például nem!) Ha munkavállalóként van SZJA-fizetési kötelezettséged, akkor a nyugdíjcélú megtakarításokat Neked találták ki! Mutatjuk, pontosan mit kell tenned, ha a lehető legmagasabb nyugdíjat szeretnéd megszerezni! Mielőtt elolvasnád a következő bekezdéseket, próbáld ki nyugdíjtervező szolgáltatásunkat, melyet ide kattintva érhetsz el!

Háromféle olyan nyugdíjcélú megtakarítást ismer el az állam – az állampolgárok megtakarítási hajlandóságát növelendő –, aminél hajlandó lemondani adóforintjaid egy részéről. Mindhárom lehetőség maximumát nem tudod kihasználni, hiszen évente legfeljebb 280 ezer forintot igényelhetsz vissza a személyi jövedelemadódból. Ennyit viszont célszerű megtenned ahhoz, hogy a lehető legmagasabb nyugdíjra lehessél jogosult!

  1. Hirdetés

    Hirdetés

    Önkéntes nyugdíjpénztári számla:

A nyugdíjcélú megtakarítások legkedveltebb formája az önkéntes nyugdíjpénztári számla. A befizetéseket egyszeri költség terheli, ami a befizetett összeg néhány százaléka, ám az önkéntes nyugdíjpénztári számlák költsége ezzel együtt viszonylag alacsony. Ennek oka, hogy a már bent lévő pénz után nem vonnak le évente több százalékos költséget, így mindig csak az adott évi befizetéseidre jutó költséghányad a jelentős.

A számládra befizetett pénz 20 százalékáról, de legfeljebb évi 150 ezer forintról rendelkezhetsz az éves adóbevallásod keretében. A visszaigényelt adóforintjaidat az adóbevallásodban megjelölt önkéntes pénztári számládra igényelheted vissza. Ez nemcsak önkéntes nyugdíjpénztári, hanem egészség- és önsegélyező pénztári számla is lehet, az összeg pedig az adóbevallás benyújtását követő 30. napon érkezik meg.

Amikor a pénzed egy részét ide teszed, akkor befektetési szakemberek által kezelt portfóliók közül kell választanod. A döntéshez ismerned kell a kockázatviselési képességedet, és az sem mindegy, hogy a nyugdíjba vonulásodig mennyi idő van hátra. Ha 10-15 évről van szó, akkor válassz a biztonságosabb portfóliók közül! Ilyenek például a klasszikus, a kockázatkerülő, a kiszámítható, az óvatos és a kiegyensúlyozott megnevezésűek. Amennyiben viszont még 15-30 év választ el a nyugdíjba vonulástól, akkor dönthetsz a kiegyensúlyozott, az egyensúly, az aktív, a lendület, a növekedési és a kockázatvállaló változatok mellett is! Érdemes figyelembe venned, hogy kockázatok szempontjából a kompromisszumos megoldást a kiegyensúlyozott és az egyensúly elnevezésű portfóliók jelentik.

A körültekintő döntés meghozatalához olvasd el „Melyik önkéntes nyugdíjpénztárt érdemes választanod?” című korábbi írásunkat is, melyből megtudhatod a nyugdíjpénztárak eddigi hozamadatait!

  1. Nyugdíj-előtakarékossági számla:

A nyugdíj-előtakarékossági számlára saját magadnak kell értékpapírokat vásárolnod. Ennek költségszintje nagyon alacsony, viszont az egész bent lévő összeget terheli. A NYESZ egy speciális értékpapírszámla, az ezen elért kamat és árfolyamnyereség után adómentesség illet meg, ha a nyugdíjra való jogosultságodig, de legalább 10 évig megtartod a számládat. Fontos azonban, hogy az osztalékadó alól nem mentesülsz!

A számládra befizetett pénz 20 százalékáról, de maximum évi 100 ezer forintról (ha a nyugdíjkorhatárt 2020 előtt eléred, akkor legfeljebb évi 130 ezer forintról) rendelkezhetsz az adóbevallásodban. A pénzedet erre a számlára kapod meg az adóbevallás benyújtását követő 30. napon.

Olvasd el nemrég megjelent cikkünket arról, hogy mi lehet most a nyerő és viszonylag biztonságos nyugdíj-előtakarékossági stratégia!

  1. Nyugdíjbiztosítás:

Amikor elindítasz egy nyugdíjbiztosítási megtakarítást, akkor a biztosító a befektetési alapokkal megegyező kategóriát jelentő befektetési egységekbe teszi a pénzed megtakarítási részét. A pénzed másik hányada a biztosításod költségét fedezi. Az éves 3% körüli teljes költség mutató miatt ez a legdrágább nyugdíjcélú megtakarítás.

A nyugdíjbiztosításra befizetett összeg 20 százalékáról, de legfeljebb 130 ezer forintról rendelkezhetsz az adóbevallásodban. A pénz a nyugdíjbiztosításodat gyarapítja, és az adóbevallásod benyújtását követő 30. napon fog megérkezni.

Korábban már több alkalommal írtunk a nyugdíjcélú megtakarításokról. Tedd, amiket mondunk, hogy legyen szemmel látható nyugdíjad!

De mégis legfeljebb mennyi pénzt, milyen ütemezéssel érdemes befizetned?

Évente a fenti módokon legfeljebb 280 ezer forint személyi jövedelemadó visszaigénylésére lehetsz jogosult, ehhez pedig összesen 1,4 millió forintot kell a 3 nyugdíjcélú megtakarításra együttesen befizetned (az egészség- és önsegélyező pénztári befizetéseket is figyelembe véve).

És mit kell tenned akkor, ha elveszítetted a munkahelyedet, és szeretnél még további szolgálati időt szerezni?

Az is előfordulhat, hogy a nyugdíj előtt elveszíted a munkahelyedet. Ilyenkor a bankban heverő több millió forintos megtakarításodat kezdd el munkára fogni! Van rá lehetőséged, hogy pótold az egyébként kieső nyugdíjjárulékokat. Erre csupán havonta egyszer van lehetőséged, hiszen előre és utólag sem lehet pénzt befizetni! Ha kíváncsi vagy arra, hogy mit tehetsz, ha még nem, szereztél elég muníciót a nyugdíjhoz, kattints ide!

Használd bátran nyugdíjkalkulátorunkat, hogy megtudd, melyik nyugdíjmegtakarítás tetszik Neked a legjobban!

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés