2018. november 21., szerda

Rachel Higginson – Szerelem 5 lépésben

A Könyvmolyképző Kiadó gondozásában jelenik meg Rachel Higginson Szerelem ​5 lépésben című könyve. A szívszorító történetben Elizabeth sorsát követhetjük végig, aki férje elvesztése után próbál újra talpra állni. A nőnek nemcsak magáért, hanem 4 gyermeke miatt is erőt kell vennie magán nap mint nap, és meg kell próbálnia továbblépnie. A könyvben a gyász szakaszait végigkövetve ismerjük meg Elizabeth küzdelmeit, ez az öt lépés azonban nemcsak egy lezárást jelenthet, hanem egy szerelem kialakulásának folyamatát is - persze csak akkor, ha a főszereplőnk megbirkózik az új szomszéd, Ben megjelenése okozta lelki zűrzavarral. Tartsatok velünk, és legyetek részese Ti is e fájdalmas, de egyben gyönyörű könyvről szóló turnénak!




Tagadás – Harag – Alkudozás – Depresszió – Elfogadás
Ez a történet nem arról szól, hogyan szerettem bele valakibe.
Ez a történet arról szól, hogyan tanultam meg ismét élni, miután a szerelem elhagyott.
Elizabeth Carlson a poklok poklát járja – más szóval gyászol.
Nyolc évig volt Grady felesége, négy gyereket szült neki, ő élete szerelme, csakhogy a férfi meghalt. A prognózis kezdetektől fogva borzasztó volt, ám Liz sosem adta fel a reményt, hogy Grady meggyógyulhat. Hogyan is tehette volna, ha egyszer ő volt a mindene?
Fél évvel később igyekszik összeszedni széthullott életei darabkáit, és időben eljuttatni a gyerekeket az iskolába. Mindkettő lehetetlen vállalkozásnak tűnik. Manapság mintha minden lehetetlen lenne.
Amikor Ben Tyler beköltözik a szomszédba, Liz bánatban és fájdalomban fuldoklik, a gyerekei lázadoznak, úgy érzi, sosem éri utol magát. Nincs ideje kíváncsi barátokra, nem vágyik kéretlen segítségre, ám Ben mindkettővel megajándékozza. És nem csak az udvaron meg a fűnyírásban akar segíteni. Ben többet akar Liztől. Sokkal többet, mint amennyit ő valaha is adni képes a történtek után.
Liz igyekszik feldolgozni a férje halálát, keresztülvergődi magát a gyász öt szakaszán, és rádöbben, hogy jóval többet képes adni, mint azt korábban gondolta. Új szerelem kél a szívében, miközben lehántja a bűntudat és a fájdalom kérgét, és rádöbben, hogy az élet sokkal fontosabb, mint a halál.


Könyvmolyképző Kiadó, 2018
Eredeti cím: The Five Stages of Falling Inlove, 2015



Tagadás – Harag – Alkudozás – Depresszió – Elfogadás – a halál feldolgozásának Kübler-Ross modellje, melyet névadója még a hatvanas években dolgozott ki saját megfigyelései alapján. Később ezt kiterjesztette a gyászra – értsd: hozzátartozók gyászára, majd a veszteségre is – bármi nemű legyen az. Ez egy elmélet, mint oly sok más a pszichológiában, melynek vannak támogatói, akik hisznek benne, és ellenzői, akik darabokra szedték és bizonyították hiányoságait. Meg olyanok is, akik erre alapozva más elméleteket dolgoztak ki és próbáltak elfogadtatni. És lényegében nem az a fontos, hogy az elmélet igaz-e vagy sem, hanem az, hogy hiszel-e benne vagy sem, mert a foci és a gyermeknevelés mellett, most már a pszichológiához is mindenki zseniálisan ért.
Ez az elmélet Rachel Higginson könyvének gerince, hiszen a hősnő végigjár minden stációt, míg ismét teljes értékűnek érzi magát – megteheti, hiszen a történet fikció, de akár igaz is lehetne.
A történet hősnője Elizabeth (Liz) Carlson – bár szerintem inkább a Kübler-Ross modell – négy gyermek anyja, tipikus amerikai családanya, aki enged karizmatikus férje, Grady unszolásának és a statisztikai átlagnál nagyobb számú gyermekkel növeli a népességet. Az a fajta nő, akit mindenki ismer az amerikai filmekből: férjhezmegy és az élete ezentúl csak a családról szól, míg a férj eljár dolgozni (Gradynek saját építkezési vállalata van) és eltartja a családot. Csakhogy a tökéletes boldogság szertefoszlik, mikor Gradyt daganatos megbetegedéssel diagnosztizálják. Őt mindjárt a történet elején el is veszítjük, mert másképp hogyan szólhatna a veszteség/gyász feldolgozásáról és  az újrakezdésről a könyv?
 Nincsen túl sok utalás arra, hogy férje betegsége előtt milyen volt az élet Carlsonéknál, de gondolom férj reggel elment munkába, feleség meg végezte a dolgát, iskolába vitte a gyerekeket, foglakozott az otthon maradottakkal. Csakhogy Grady halála után káosz uralkodik a házban, Liz nem tud megbírkozni azokkal a feladatokkal, melyek korábban természetesek és könnyűek voltak.
S hogy a dolgok még tovább bonyolódjanak, fél évvel később a szomszédba költözik Ben Tyler, az ügyvéd. Igen, egyesek ilyen mázlisták, két tökéletes pasi is megadatik nekik, és ekkor Liznek már nemcsak a férje elvesztése miatt érzett gyásszal kell megbírkóznia, hanem a bűntudattal is, hogy rövid idővel férje halála után neki más férfi tetszik és esetleg újra boldog lehet, újra teljes családja lehet. És a bűntudat talán még a gyásznál is nagyobb.
Erről a bűntudatról szól a történet. Arról, hogy az újrakezdés előtt Liznek el kell fogadnia, hogy igenis lehet két férfit is szeretni, hogy az, hogy szereti Bent, nem jelenti azt, hogy megcsalja Gradyt. S akkor még ott van a négy csodálatos gyermek, aki elvesztett egy apát, és szükségük lenne a férfi modellre, apafigurára az életükben.
Persze lehet érvelni, hogy a gyász feldolgozása a főszereplő, hiszen Liz élete szerelmét veszítette el, de Ben színrelépésével a gyász helyét átveszi a bűntudat. És annyi minden miatt lehet bűntudata Liznek...
A szereplők szerethetőek, szinte mindenkit kedveltem. Grady, bár ténylegesen csak rövid ideig szereplője a történetnek csodálatos karakter. Az a típus, aki az eszkimónak is el tudja adni a hűtőszekrényt, családcentrikus és – bár ő az aki haldoklik –, tartja a lelket feleségében. Kedveltem a türelmes Bent, Liz húgát, akire mindig lehetett számítani, Grady tartózkodó anyját és kicsit elveszett testvérét is, akinek végülis sikerült felnőnie a rá bízott feladathoz. Kedvenceim azonban a Carlson gyerekek voltak, akik a maguk gyermeki ártatlanságával próbáltak megbírkózni a helyzettel, és némi humort vittek ebbe a kicsit sem vicces történetbe.
Liz nem véletlenül nem szerepel a kedvelt szereplők listáján. Ő nem lett a szívem csücske és nagyon sajnálni sem tudtam vesztesége miatt. Kicsit eltúlzott karakter, és rendesen hozza is a papírforma szerinti amerikai háziasszony-feleséget, aki rögtön szétesik, ha valami belezavar gondosan megépített rózsaszín világába és úgy állítja be, mintha a tragédia csak és kizárólag vele történhetett meg, senki más fájdalma, vesztesége, nyomora nem ér fel az övével. Igen, mindenki ezt érzi, vagy érezné hasonló helyzetben, de négy gyermek felelősségével, s egy bizonytalan jövőképpel azért nem állandóan saját magát kellene rivaldafénybe helyeznie. Mások is elvesztették Gradyt, aki nem csak férj volt, hanem négy gyermekének apja, valakinek a gyermeke, testvére, barátja, munkáltatója.
Összességében nem túl bonyolult történet volt, szerethető és kevésbé szerethető szereplőkkel. Keserédes romantika egy abszolút hihető élethelyzetre építve, különösebben nagy érzelmi viharok és meglepetések nélkül. Kedveltem, ajánlom… és ízlések meg pofonok…






5 állomás, 5 szakasz: tagadás, harag, alkudozás, depresszió és elfogadás. Adott a játék, hogy a gyász folyamatának öt szakaszát járjuk végig, persze nem feltétlenül sorrendben. Ráadásul nem is akárhogyan fogjuk ezt tenni, ugyanis a könyvből vett idézetek alapján kell kitalálnotok, hogy a továbblépés mely szakszáról van szó. A válaszokat szokás szerint a raffelcopter doboz megfelelő soraiba várjuk!
Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.







“Nem kellene, hogy így fájjon. Nem lenne szabad így zokognom. Ennyire vágyakoznom. De nincs más választásom, és ez iszonyatosan feldühít.”









11.21. Betonka szerint a világ…
11.23. Könyvvilág
11.25. Kristina blogja