Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Komoly kutatási megbízást kapott a Miskolci Egyetem

| 2019. 03. 20. | 18:05:00
A megbízó a világ legnagyobb részecskefizikai laboratóriuma.
Komoly kutatási megbízást kapott a Miskolci Egyetem
Hirdetés
Hirdetés

Együttműködési megállapodást írt alá a Miskolci Egyetem és a genfi székhelyű Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN). A Miskolci Egyetem közleményében azt írták: a 2038-ig szóló együttműködés a következő generációs hadronütköztető szupravezető alapanyagokból álló alkatrészeinek fejlesztésére és tesztelésére szól.

A közlemény szerint a CERN azért választotta magyarországi kutatói bázisának a Miskolci Egyetemet, mert ott egyszerre áll rendelkezésre a szupravezető anyagok fejlesztését és tesztelését lehetővé tevő műszaki és technológiai háttér, ami régiós szinten is egyedülálló képesség. A most induló projektben összesen mintegy

harminc miskolci oktató, kutató, doktorandusz és hallgató működik együtt a CERN tudóscsapatával.

Az egyetem vezetése abban bízik, hogy a tudástranszfer keretében megvalósuló projekt sikere újabb nemzetközi kutatási megbízásokat fog vonzani Miskolcra, így tovább fokozódhat a helyi kutatói közösség nemzetközi érvényesülése és láthatósága - emelték ki.

Mint írták: a CERN a világ legnagyobb részecskefizikai laboratóriuma, amelyhez Magyarország 1992-ben csatlakozott. Ott üzemeltetik a nagy hadronütköztetőt (LHC), ami meghatározó szerepet tölt be a részecske- és atomfizikai kutatásokban. A jelenlegi fejlesztés alatt álló nagy hadronütköztető várhatóan egy évtizeden belül a jelenlegi teljesítményének tízszeresét lesz képes leadni, amihez csúcstechnológiával fejlesztett és tesztelt, jelentős számú szupravezetőből álló alkatrészre lesz szükség - olvasható a közleményben.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés