A BMW i3 hajtáslánc-technológiáját már a tömegközlekedés is kamatoztatja

0

A törökországi Karsan Automobil menetrend szerint közlekedő „Jest electric” autóbuszaiban a BMW i3 tisztán elektromos prémium kompakt elektromos motorjai és nagyfeszültségű akkumulátorai dolgoznak majd, amellyel a BMW i divízió által kifejlesztett iránymutató, emisszió-mentes hajtáslánc-technológia egy újabb alkalmazási területen kezdi meg működését.

A BMW i divízió károsanyag-kibocsátástól mentes hajtáslánc-technológiája újabb alkalmazási területtel, ezúttal a hosszú távon fenntartható tömegközlekedés gyakorlatba ültetett megoldásával bővíti tovább működési portfólióját. A neves törökországi járműgyártó vállalat, a Karsan Automobil belvárosi tömegközlekedésre kifejlesztett autóbuszának meghajtásáról mostantól a BMW i3 tisztán elektromos prémium kompakthoz megtervezett elektromos motorok és nagyfeszültségű akkumulátorok gondoskodnak. A BMW Group és a Karsan Automobil egy jövőbe mutató együttműködés keretében írta alá a „Jest electric” névre keresztelt autóbuszok elektromos motorjainak és energiatároló egységeinek leszállításáról, illetve beépítéséről szóló megállapodást, a törökországi Bursa városában készülő járművek pedig nem csupán a helyi, de a nemzetközi piacok tömegközlekedését is zöldebbé teszik hamarosan. Az úttörő partnerséggel a BMW i divízió újfent megerősíti azon előremutató célját, hogy hosszú távon fenntartható mobilitási megoldásokkal támogassa a világ nagyvárosait. A BMW i3 tisztán elektromos prémium kompakthoz megtervezett elektromos motorok és nagyfeszültségű akkumulátorok alkalmazásával a Karsan Automobil „Jest electric” autóbuszai egyszerre kényelmes és károsanyag-kibocsátástól mentes tömegközlekedési megoldást garantálnak a belvárosokban ingázó utazóközönségnek.

A tömegközlekedés a BMW i divízió legújabb alkalmazási területe azon átfogó portfólió részeként, amelyben a bajor prémiumgyártó a különböző iparágakat hosszú távon fenntartható, károsanyag-kibocsátástól mentes mobilitási megoldásokkal látja el. A tavalyi évtől kezdve például a BMW i almárka által kifejlesztett energiatároló egységek dolgoznak a Deutsche Post százszázalékos leányvállalataként működő Streetscooter GmbH zéró emissziójú haszongépjárműveiben is, a BMW i divízió akkumulátortechnológiájának köszönhetően így a cégcsoport munkatársai napról napra anélkül tudják tisztán elektromos meghajtással és károsanyag-kibocsátás nélkül kézbesíteni a leveleket és a csomagküldeményeket, hogy az esetlegesen közbeiktatott járműtöltések miatt be nem tervezett megállásokra kényszerülnének. A BMW i3 tisztán elektromos prémium kompakthoz megtervezett nagyfeszültségű akkumulátorok 2017 óta a vízen is bizonyítják megbízhatóságukat: a tengeri meghajtó-rendszerek elsőszámú gyártójaként ismert Torqeedo a BMW i divízió akkumulátortechnológiáját használja erőforrásai energiatároló egységeiként. Sőt mi több, a BMW i almárka nagyfeszültségű akkumulátorai a megújuló erőforrásokból, így a szél- és napenergiából kinyert kapacitások fix tárolóegységeiként is üzemelnek. „Nagyipari ügyfeleink kifejezetten értékelik a BMW i alkatrészek egyszerűen kezelhető technológiai megoldásait, strapabíró kialakításukat és megbízhatóságukat – ahogyan azt a világszerte több mint 100 000 darab eladott BMW i modell is bizonyítja” – fogalmazott Uwe Breitweg, a BMW Group nagyipari hajtáslánc-rendszerekért felelős részlegének vezetője.

A BMW Group forradalmi hajtáslánc-technológiáinak beépítési megoldásai iránt világszerte egyre nagyobb érdeklődés és kereslet mutatkozik, amely jócskán túlmutat a tisztán elektromos meghajtású és plug-in hibrid hajtáslánccal szerelt modelleken. Mindez a BMW i divízió által kifejlesztett technológia hosszú távon fenntartható, holisztikus alkalmazási lehetőségeit támasztja alá. A bajor prémiumgyártó az elmúlt évtizedben széleskörű szaktudásra tett szert az elektromos motorok és a nagyfeszültségű akkumulátorok megtervezése, illetve tömegtermelése terén – beleértve a hajtáslánc-technológia vezérlőelektronikájának kifejlesztését is –, amely technológia a hétköznapok egyre nagyobb területén, egyre szélesebb iparági körben válik alkalmazhatóvá.

A BMW Group által, egymástól függetlenül kifejlesztett elektromos motorokat és nagyfeszültségű akkumulátorokat a kiváló teljesítmény és a magas fokú megbízhatóság jellemzi. Az egységek a müncheni központú vállalatcsoport dingolfingi gyárában készülnek. A BMW Group elektromos mobilitásra szakosodott fejlesztőközpontja az elmúlt években folyamatosan bővítette termelési kapacitását és növelte gyártási szaktudását. A BMW i3 tisztán elektromos prémium kompakthoz megtervezett elektromos motor, amely a jövőben a Karsan Automobil menetrend szerint közlekedő „Jest electric” autóbuszainak meghajtásáért is felel, 125 kW / 170 lóerő maximális teljesítmény és 250 Nm csúcs forgatónyomaték leadására képes.

[ult_buttons btn_title=”Támogatnál minket? Katt ide!” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fe-cars.hu%2Ftamogatas%2F||target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-block” btn_title_color=”#06c100″ btn_bg_color=”rgba(175,175,175,0.15)” btn_hover=”ubtn-fade-bg” btn_anim_effect=”ulta-shrink” btn_bg_color_hover=”rgba(175,175,175,0.15)” btn_title_color_hover=”#06c100″ icon=”none” icon_size=”40″ icon_color=”#06c100″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#06c100″ btn_color_border_hover=”#06c100″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”3″ btn_shadow=”shd-bottom” btn_shadow_color=”#06c100″ btn_shadow_color_hover=”#06c100″ btn_shadow_size=”5″ btn_font_style=”font-weight:bold;” btn_font_size=”desktop:20px;”]

Az elektromos motor működéséhez szükséges energiát egy lítium-ion akkumulátor tárolja, amely kompakt méretei és alacsony saját tömege okán rendkívül átfogó beépítési lehetőségeket és alkalmazási területeket kínál. A nagyfeszültségű akkumulátor nyolc darab, egyenként tizenkét akkumulátorcellából álló modulból épül fel, amelyek együttesen immáron 44 kilowattóra energiateljesítményre képesek. Két ilyen akkumulátor egyesítésével a tervezők a Karsan Automobil „Jest electric” előszériás autóbuszait összesen 88 kilowattóra energiateljesítményre képes energiatároló egységgel szerelik fel, amely egyetlen feltöltéssel, tisztán elektromos meghajtással 210 kilométer megtételére elegendő. Mindez hétköznapi körülmények között azt jelenti, hogy a Karsan Automobil tisztán elektromos meghajtású autóbuszai a belvárosban egyetlen feltöltéssel 18 órán keresztül üzemelhetnek, közbeiktatott járműtöltés nélkül. Az elektromos motor és a nagyfeszültségű akkumulátor kompakt méretének köszönhetően még tovább növekedett a Karsan Automobil tisztán elektromos meghajtású autóbuszának szállító kapacitása, a körülbelül hat méter hosszú járműben így a belsőégésű erőforrással hajtott változathoz képest egyszerre néggyel több utas, immáron huszonhat ember utazhat. Az autóbusz alacsonypadlós kialakítása a babakocsival és kerekesszékkel közlekedő utasok fel- és leszállását segíti.

A Karsan Automobil járműgyártó vállalatot 1966-ban alapították. A cég a nyugat-törökországi Bursa városában önálló fejlesztési központot és tömegtermelési üzemet működtet, amelyben gyártási partnerként globális autóipari vállalatok termékeit, valamint helyi és nemzetközi piacokra szánt saját járműveit állítja elő. A termelési portfólió a kisméretű haszongépjárművektől kezdve, a belvárosi autóbuszokon és a távolsági buszokon keresztül, egészen a menetrend szerinti közlekedésre megtervezett, csuklós autóbuszokig terjed. „A BMW Group oldalán kiépített együttműködés lehetővé teszi számunkra, hogy kielégítsük ügyfeleink elektromos mobilitás iránt támasztott igényeit, egyúttal nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy újabb fontos lépést tegyünk hosszú távon fenntartható mobilitási megoldásokra irányuló vállalati arculatváltásunk felé” – nyilatkozta Okan Baş, a Karsan Automobil Industrie- und Handelsgesellschaft járműgyártó vállalat vezérigazgatója.

Érdekelnek a hírek, érdekességek a BMW és a Mini világából? Esetleg ilyen autót szeretnél venni, de még sok a kérdésed? Vagy már megvetted?
Segítenél másoknak? Tanácsokat adnál? Kérdeznél?
Jó helyen jársz, Magyarország BMW, Mini Elektromos és Plug-in hibrid Autós Club Facebook csoportjában mindenre megkapod a választ! Ide kattintva csatlakozz most!

[ult_buttons btn_title=”Ide kattintva követhetsz minket a Facebookon is!” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fecarshu%2F||target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-block” btn_title_color=”#3b5998″ btn_bg_color=”rgba(175,175,175,0.15)” btn_hover=”ubtn-fade-bg” btn_anim_effect=”ulta-shrink” btn_bg_color_hover=”rgba(175,175,175,0.15)” btn_title_color_hover=”#06c100″ icon=”none” icon_size=”40″ icon_color=”#3b5998″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_shadow=”shd-bottom” btn_shadow_color=”#3b5998″ btn_shadow_color_hover=”#06c100″ btn_shadow_size=”5″ btn_font_style=”font-weight:bold;” btn_font_size=”desktop:20px;”]
[ult_buttons btn_title=”Csatlakozz a legnagyobb Magyar Elektromos autó tippek és kérdések Facebook csoportunkhoz!” btn_link=”url:http%3A%2F%2Feautoklub.com%2F||target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-block” btn_title_color=”#3b5998″ btn_bg_color=”rgba(175,175,175,0.15)” btn_hover=”ubtn-fade-bg” btn_anim_effect=”ulta-shrink” btn_bg_color_hover=”rgba(175,175,175,0.15)” btn_title_color_hover=”#06c100″ icon=”none” icon_size=”30″ icon_color=”#3b5998″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_shadow=”shd-bottom” btn_shadow_color=”#3b5998″ btn_shadow_color_hover=”#06c100″ btn_shadow_size=”2″ btn_font_size=”desktop:14px;” btn_font_style=”font-weight:bold;”]

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!