A pénzügyi startupoknak a 2019-es év is jó lesz. Elszaporodnak az unikornisok, mintha csak egy boldog ovisoknak gyártott fantasyban lennénk.

A pénzügyi startupoknak a 2019-es év is jó lesz. Elszaporodnak az unikornisok, mintha csak egy boldog ovisoknak gyártott fantasyban lennénk.

(Fotó: Derek Σωκράτης Finch CC-BY)

Nem fordul meg a fintech forradalom a Techrunch szerint. A lap arról ír, hogy a amerikai pénzügyi technológiai cégek piacának Matrix FinTech Indexe tavaly 50 százalékpontot nőtt, és idén sem várnak tőle rosszabb eredményt. Az index a tíz legnagyobb, tőzsdei fintech részvényeiből áll össze, azaz a startupok értékelése benne sincs. Sem az ICO-k. Elképzelhető, persze, hogy ez utóbbival jobban is jár az index.

A lap elemzése így is arra figyelmeztet, hogy a volatilitás megnövekedett. Ezzel együtt a fintech index még mindig szebb növekedést produkált, mint a hagyományos pénzügyi szereplőkből összeállított hasonló mutató vagy mint a S&P 500-as indexe. A tíz legnagyobb amerikai fintech piaci kapitalizációja elérte 170 milliárdot.

Az üzleti sajtó néha beszél a 10 milliárdos értékelést elérő cégekről dekakornisként is. A dekakornis alapvetően azért a szarvasmarha. (Fotó: Tim Regan CC-BY)

A bizonytalanságot az okozza, hogy az internet kevésbé barátságos hely mostanában. A PayPal hackerügybe keveredett, az Amazon megvetette a lábát a fizetési piacon is, a SEC is elkezdett érdeklődni a fintechek iránt – amikor épp működőképes az amerikai államgépezet – illetve nőnek a kamatlábak is. A Techcrunch szerint azonban a Matrix FinTech Index tíz cége kétjegyű százalékos növekedést fog produkálni. A hagyományos szereplők közül csak a Visától (11 százalék) és a Mastercardtól (13 százalék) várnak hasonló növekedést.

Az elemzés szerint 2019 a felvásárlások és összeolvadások éve is lesz. A hagyományos szereplők fognak bevásárolni fintechekből, hogy jövőállóbb termékeket tudjanak ajánlani.

Végül pedig a lap elemzője úgy látja, hogy a fintech forradalom elején járunk. A következő startup kör fintech szereplői gyorsabban fognak növekedni. Erre utaló jelek már most is vannak.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?