Tömegek tartják a megtakarításaikat készpénzben, mert abban bíznak a leginkább.

(Fotó: Rob Pongsajapan CC-BY )
(fotó: Rob Pongsajapan CC-BY)

Kerülik a kockázatot a magyarok. Ha befektetni való pénzük van, akkor azt szeretik olyan eszközökben tudni, amivel nem kell foglalkozni. Ez pénzügyileg nem minden esetben okos megközelítés. A három legnépszerűbb pénzügyi eszköz között ott van a bankbetét és az életbiztosítás mellett a készpénz is.

Az NN Biztosító által megrendelt kutatás szerint nőtt az állampapírok népszerűsége is. Ez illeszkedik viszont abba a trendbe, hogy a magyarok a „fire and forget” jellegű, egyszer elindított és utána magától működő eszközöket szeretik. Lássuk a számokat.

A 24 és 59 év közötti, hat hónapnyi nettó jövedelmet meghaladó megtakarítással rendelkezők között a legnépszerűbb a készpénz. A megkérdezettek 41 százaléka tartja így a spórolt pénzét. 21 százalék számolt be arról, hogy fektetett be állampapírokba. A fő megtakarítási cél a vésztartalékképzés és a lakásvásárlás vagy lakásfelújítás. Az utóbbit a válaszadók 42 százaléka jelölte meg.

Fontos még az NN felmérése szerint a nyugdíj-előtakarékosság, hogy a nyugdíjas években is a megszokott életszínvonalon tudjanak élni. Ez a szemléletmód a fiatalabbak körében már elterjednek mondható: ők már élvezni akarják a nyugdíjas éveiket.

Ami a kockázatot illeti, abból köszönik nem kérnek a magyarok. A felmérés szerint a válaszadók hatvan százaléka kockázatkerülőnek tartja magát. Hat százalék kezelné maga a befektetéseit, a többség viszont inkább szakértőkre bízná.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?