Elveszítette az Egyesült Államok a fintech harcot Kínával szemben – állítja Brett King, amerikai fintech guru.

Elveszítette az Egyesült Államok a fintech harcot Kínával szemben – állítja Brett King, amerikai fintech guru.

Magyarországi előadásán is a banki átalakulásról beszélt King
(fotó: Novathon Facebook)

King a Huawei nagyvállalati üzleti csoportja által rendezett expó meglátogatása után írt röviden arról, hogy a kínai okosváros, okos pénzügy, oktatási fejlesztések és szállítmányozási technológia hol jár. Legérdekesebbnek a kínai-angol, angol-kínai fordításra képes mesterséges intelligencia alapú fordítószoftvert találta, amely az emberi tolmácsoknál gyorsabban és pontosabban dolgozik. A fintech guru szerint a Huawei olyan MI-s platform létrehozásán dolgozik, amit három éven belül egymillió fejlesztő használhat.

És hogy hol a címben emlegetett előzés? Az Ant Financial és a Tencent mobilos megoldásai a kínai fizetési piac 98 százalékán osztoznak, ami évi 22 ezer milliárd dollárnyi forgalmat jelent. Érdemes mellérakni, hogy a világ hitel- és betéti kártyás forgalmánál is magasabb ez az összeg. A Visa 2 ezer milliárd dolláros forgalmat bonyolított le 2018 második negyedévében.

A szabályozó ugyan kaszával esett neki a kínai P2P hitelezési szektornak, ami számos bedőlt céghez és hitelhez vezetett. Viszont még így is maradt négyezer cég, amely ezen a területen tevékenykedik. 2017-ben 192 milliárd dollárnyi hitelt helyeztek ki, ami a fedezet nélküli személyi hitelezési piac 25 százalékát teszi ki King szerint.

Végül pedig a bankolás területére is betörtek a kínai tech cégek. Az Ant Financial és a Tencent is dolgozik a területen. Az utóbbi WeBank nevű neobankja már most több ügyféllel rendelkezik, mint az amerikai JP Morgan Chase. És az amerikai konkurenciával szemben blockchain alapú banki core rendszerrel rendelkezik, amely a marketing kampányoktól a kibertámadásokig mindent valós időben tud monitorozni. Azt pedig már csak egy újabb érvként csapja hozzá az egészhez King, hogy sem a blockchain alapú core rendszer, sem a hatalmas MI-fejlesztések nem egyedülállóak a WeBanknál. A többi kínai bank is ezekben látja a jövőt.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?