Facebook hirdetésre költhető milliókat lehet kérni a legújabb startupokat támogató startuptól. Úgy tűnik komoly igény van rá.

Facebook hirdetésre költhető milliókat lehet kérni a legújabb startupokat támogató startuptól. Úgy tűnik komoly igény van rá.

Egy jól eltalált reklám művészi is lehet. Ez eredetileg nem volt az, de segítettek rajta (Forrás: Poster Boy CC-BY)

Minden jel arra mutat, elfogytak a jó fintech startup nevek. Csak így történhetett meg, hogy ezt a hírt egy rövid tisztázó mondattal kell indítanunk. A lent gyakorta emlegetett Clearbanc egyáltalán nem ugyanaz, mint a korábban emlegetett Clear Bank. Az előbbi egy amerikai startup, az utóbbi pedig egy brit, klíringre szakosodott bank.

A Clearbanc célja, hogy startupoknak adjon könnyen felhasználható, marketingre költhető készpénzt, részesedésért cserébe. A cég arra számít, hogy a startupok egy része szívesebben kér egy kisebb összeget a növekedés beindítása kölcsönként, mint hogy jóval nagyobb, kockázati tőkebefektetőktől származó összegért lemondjon a cég egy részéről. A Techcrunch szerint nagyjából egymilliárd dollárnyi tőkére jelentkezett be körülbelül ezer cég a Clearbancnál, szóval a modell egyik részét már tesztelték.

A cég múlt hónapban hetvenmillió dolláros befektetést szedett össze. Most pedig további ötvenmillió dollárt fontak be Jason Fingernek, a Seamless alapítójának Upper90 nevű befektetési alapjától.

A Clearbanc a hozzá forduló startupok Facebookos reklámjainak teljesítménye és a Stripe-tól származó eladási számok alapján dönt, hogy támogatja-e a céget. A legkisebb kiosztható összeg ötezer dollár, tízmilliónál többet pedig nem adnak. A kapott támogatást csak reklámra használhatják fel a startupok, a keletkező bevétel 56 százaléka pedig a kölcsön visszafizetéséig a Clearbanc-et illeti meg.

A cég 2018 során 100 millió dollárt helyezett ki ötszáz különböző céghez. A 2019-es évben a terjeszkedés a céljuk, az USA-n és Kanadán kívüli piacokra is be akarnak lépni.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?