A cég semmit sem mond az incidensről, de esküdözik, hogy az ügyfelek adatai nem sérültek és nem kerültek ki.

Traveles
(Fotó: Ben Sutherland CC-BY)

Az év eleji hírek kicsit olyannak hatnak, mint a szerencsekártyák a Gazdálkodj okosan társasjátékban. A Travelex nevű nemzetközi pénzváltó cég kártyáján ez állt: „nem költöttél eleget IT-biztonságra, erről a mezőről csak hatos dobással távozhatsz”. A cég december 31-én szenvedett el vírustámadást, azóta áll.

A londoni székhelyű cég, amely világszerte 1500 irodát üzemeltet, lekapcsolta a rendszereit az év elején. A kiadott nyilatkozat szerint a lekapcsolás oka: „megelőző akciók, hogy megvédjék a cégnél tárolt adatokat”. Jelenleg a Travelex brit honlapja sem érhető el, a nagyobb céges honlap pedig annyit ír csupán, hogy fejlesztések történnek.

A Techcrunch által meglelt Twitter bejegyzés szerint a Travelex dolgozói nem tudnak az appon vagy a weboldalon keresztül tranzakciókat bonyolítani. Néhány fiókban kézzel végzik azokat a folyamatokat, amelyeket a központi rendszer nélkül meg lehet csinálni.

A fintech leállása kellemetlen helyzetbe hozott olyan más pénzügyi cégeket – például a Tesco Bankot – amelyek a Travelex szolgáltatásait építették be saját termékeikbe.

A cég azt nyilatkozta, hogy az ügyfeleinek adatai nem szivárogtak ki „egyelőre”. De ennél többet nem mondtak sem az incidensről, sem az abban használt kártevőről. A Travelex a folyamatban lévő törvényszéki vizsgálat miatt tartja vissza az információkat. Csak spekulálni lehet, hogy adattolvaj vírus vagy zsarolóvírus juthatott-e be a rendszereikbe.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?