Mark Zuckerberg rendkívül izgatott, hogy megpróbálhatnak egy olcsó, globális fizetési rendszert kiépíteni.


Miután mindenki megírta kiszivárgott adatok alapján a véleményét a Facebook kriptopénzes kísérletéről, végül a cég is bejelentette, hogy kriptopénzt fog kiadni. Az új fizetőeszköz neve, az előzetes várakozásoknak megfelelően Libra lesz. A Libra abban különbözik a bitcointól, hogy spekulatív célra használt digitális jószág helyett fedezettel rendelkező digitális pénz akar lenni. Ezt a Financial Times a rá jellemző élességgel úgy fogalmazta meg, hogy a Libra valójában egy tőzsdén kereskedett alap (ETF), ami kriptós szavak használatával próbálja megúszni a szabályozást.

A Facebook online és offline fizetésekre akarja használni a saját pénzét. Kezdetben a fejlődő piacokon, ahol nincs meg a banki háttér ahhoz, hogy fizetési szolgáltatásokkal lépjen partnerségre a Facebook.

Mark Zuckerberg azonban közzétette a listát a Libra partnereiről, és ezen bőven találhatók olyan szolgáltatók is, amelyek elsősorban nem a fejlődő országokban erősek. Pusztán a példák említésének a kedvéért: Mastercard, Uber, PayU, PayPal, Stripe, eBay vagy épp a Spotify. Ezek mellett fejlesztési ügynökségeket, szociális startupokat (Kiva!) és nagy amerikai kockázatitőke-alapokat is tartalmaz a lista.

Zuckerberg azt is megírta, hogy az „egyszerű globális pénzügyi infrastruktúra” megteremtésének céljával létrehozott Libra 2020-ban indul el. Addigra elérhető lesz a Calibra nevű kiszolgálószoftver is, ami például az új digitális pénz WhatsApp és Messenger integrációját is megoldja. A közösségi oldal vezetője, összhangban az elmúlt pár megszólalásának vezérfonalával, azt is megígérte, hogy a Libra rendszeren végrehajtott fizetések privátnak számítanak, a Facebook nem használja majd adatgyűjtésre a technológiát. A Calibra azonban monitorozni fogja a rendszert például a csalások kiszűrése miatt. Ennek a két állításnak az összebékíthetősége például máris érdekes feladat. Mint ahogy az is nagy kérdés, hogy a Facebook versenytársai, akik kimaradnak a buliból – bankok, Apple, Google satöbbi – mit szólnak majd ahhoz, hogy Zuckerbergék bejelentkeztek a teljes fizetési piacra.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?